Tămâia arsă, mai periculoasă decât tutunul? Studiile pun focusul şi pe riscul de astm şi de boli de inimă

1 shutterstock 1642280572 jpg jpeg

Tămâia este o substanţă care poate emana fum, pentru că este compusă din materiale naturale, care prin ardere scot un fum aromat. De obicei, este folosită pentru a împrospăta parfumul spaţiilor interioare, în scopuri spirituale, dar şi pentru sănătate. Surprinzător, studii recente în domeniu sugerează că tămâia este mai periculoasă ca ţigările şi că afectează plămânii.

Sunt diferite tipuri de tămâie, din cedru, trandafir sau altele, cu parfumuri şi din materiale diferite. Unele sunt realizate cu răşini, în timp ce altele sunt compuse din pulberi.

Ce conţine, mai precis, tămâia?

Primele tipuri de tămâie au fost realizate din materiale aromatice, precum salvie, răşini, uleiuri, lemn. De-a lungul timpului, s-au adăugat mai multe materiale, pentru ca tămâia să aibă un plus de parfum şi o capacitate mai mare de ardere. Fumul eliberat de tămâie este conceput să aibă un miros dulce şi plăcut. Acesta poate conţine, însă, particule uşor de inhalat, ceea ce înseamnă că poate avea posibile efecte asupra sănătăţii.

Riscuri pentru plămâni şi inimă!

Multe culturi ard tămâia în scopuri igienice şi spirituale. Cu toate acestea, cercetările recente efectuate de oamenii de ştiinţă arată că în urma inhalării fumului de tămâie se pot declanşa unele reacţii adverse asupra organismului.

Inflamaţii

În concluziile cercetărilor se atrage atenţia că fumul de tămâie poate favoriza apariţia unor inflamaţii cronice în organism. Un studiu în acest sens a arătat că fumul parfumat poate provoca inflamaţii nu numai în plămâni, ci şi în ficat, notează healthline.com

Dereglări la nivelul metabolismului

Compuşii din fumul de tămâie pot afecta, de asemenea, metabolismul. Un experiment pe cobai a scos la iveală că fumul de tămâie dăunează metabolismului şi greutăţii. Mai exact, inhalarea lui a provocat în mod vizibil pierderi de greutate nedorite şi a scăzut nivelul colesterolului bun.

Probleme cardiace

Tot în studii experimentale a reieşit că fumul de tămâie poate fi asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Într-o cercetare la care au participat peste 60.000 de persoane din Singapore, expunerea pe termen lung la tămâie în casă a fost legată de decesele provocate de disfuncţionalitatea sistemului cardiovascular. Cercetătorii cred că acest lucru poate fi legat şi de efectele fumului asupra metabolismului.

Astm

Particulele din fumul de tămâie conţin atât agenţi iritanţi, cât şi cancerigeni. Acest lucru înseamnă că parfumul puternic ar putea duce la o serie de boli respiratorii, cum ar fi astmul. Un studiu în acest sens a evaluat peste 3.000 de elevi, cu istoric medical de astm, simptome de astm şi obiceiul de a participa la ritualuri unde se arde tămâie.

Concluziile cercetării au relevat că există o legătură între utilizarea tămâiei şi a astmului, de fapt, a simptomelor asmatice, cum ar fi respiraţia şuierătoare şi dificultatea de a respira profund. De asemenea, a arătat şi o asociere între utilizarea tămâiei şi o nevoie crescută de medicamente pentru astm.

Cancer

Tămâia este un amestec de ingrediente naturale, dar şi sintetice, care produce particule mici, inhalabile. Un studiu efectuat în 2009, subliniază healthline.com, a confirmat că unele dintre aceste particule sunt cancerigene, ceea ce înseamnă că tămâia arsă ar putea favoriza apariţia cancerului. Cercetarea a constatat, de asemenea, o legătură între riscul crescut de cancer şi utilizarea tămâiei. Majoritatea acestor tipuri de cancer au fost carcinoame ale căilor respiratorii superioare sau carcinoame pulmonare.

Un alt studiu a constatat că inhalarea tămâiei ar putea fi mai cancerigenă decât fumatul unei ţigări. Pe de altă parte, mulţi compuşi toxici şi iritanţi au fost detectaţi în fum, alături de compuşii săi aromatici, iar asta ar putea duce la declanşarea şi a altor efecte asupra sănătăţii. Printre aceşti compuşi se numără hidrocarburile poliaromatice, benzenul, carbonilii.

@shutterstock



Recente

Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg