Ţările cele mai bune pentru mame

1 75218 original jpg jpeg

Dacă mamele sunt sănătoase, relaxate,dacă nu au stresul zilei de mâine şi temerea că nu-şi pot întreţine familia, e sigur că şi micuţii lor vor fi mai bine îngrijiţi şi mai fericiţi. Află care sunt ţările în care femeile cu copii au cele mai mari avantaje!

Norvegia: concediul de creştere plătit integral

Chiar dacă pentru unele familii de români Norvegia n-a fost nici pe departe ţara perfectă pentru a-şi creşte copiii, acest stat oferă cele mai bune condiţii pentru ca femeile care au născut să nu ducă grija zilei de mâine. Mai mult, aici se înregistrează cea mai mică rată a mortalităţii infantile. După naştere, oricare dintre părinţi poate alege să îngrijească bebeluşul minimum 10 luni, cu plata salariului în întregime, şi maximum un an. În ultimele luni de concediu se plăteşte 80% din salariu. După terminarea concediului, copilul merge la grădiniţă, iar părintele îşi reia activitatea profesională.

Finlanda: „cutia bebeluşului“ şi mult timp liber

În Finlanda, în plus faţă de concediul pentru creştere a copilului – de maximum 105 zile, plătit cu 70% din salariu - , mamele primesc o mulţime de alte avantaje de la stat. După naştere, fiecare mamă se bucură de o aşa-numită „cutie a bebeluşului“, care conţine tot poate avea nevoie cel mic în primele luni: haine, inclusiv prima salopetă de iarnă, accesorii de baie şi pentru igienă, lenjerie completă pentru pat. După ce copilul împlineşte 3 ani şi până când intră în clasa a doua, unul dintre părinţi poate intra în concediu de îngrijire parţială şi-şi scurtează timpul de lucru, pentru a se putea ocupa şi se cel mic.

Danemarca: asistenţă postnatală de calitate

Mamele daneze pot lua până la 52 de săptămâni de concediu pentru creşterea copilului mic şi obligatoriu o lună de concediu prenatal. După ce revin la serviciu, plătesc numai 25% din costurile necesare pentru îngrijirea copilului. La naştere, doar medicul decide dacă este nevoie sau nu de cezariană, iar mamele pot alege să nască în apă sau cu epidurală şi n-au nevoie să dea atenţii personalului medical. Acasă, timp de un an şi jumătate, sunt vizitate în mod regulat de o asistentă medicală specializată în îngrijirea bebeluşilor care măsoară, cântăreşte copiii şi le dă mamelor sfaturi cu privire la igienă, nutriţie, diversificare, boli.

Marea Britanie: avantaje materiale

În Marea Britanie, cu 11 săptămâni înainte de a naşte, mamele pot lua concediu prenatal. Au dreptul la maximum 52 de săptămâni de concediu de maternitate, independent de cât timp au lucrat înainte de naşterea copilului. Pe lângă acesta, mai pot lua un concediu de maternitate suplimentar de 26 de săptămâni. Pe o perioadă de 6 săptămâni, mamele primesc 90% din veniturile medii săptămânale, iar în restul săptămânilor primesc un venit ceva mai mic.

Suedia: 3 luni de concediu pentru taţi

În Suedia, mamele pot opta pentru un concediu de creştere şi îngrijire a copilului de 480 de zile, plătit cu 80% din salariu. Tăticii pot lua până la 3 luni de concediu de paternitate plătit, ceea ce este un avantaj unic în Europa, special conceput pentru a promova legătura dintre copil şi tată. La terminarea concediului, mamele au pentru copiii lor un loc asigurat într-o grădiniţă de stat, până ce micuţul împlineşte 5 ani.

Ţările nordice, în top

Un raport numit „Indexul mamelor“, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, arată că ţările cele mai bune pentru mamă şi copil sunt cele nordice. România ocupă poziţia 66 în acest top. Raportul a luat în calcul mai multe aspecte: riscurile pentru mamă în sarcină şi la naştere, rata mortalităţii copiilor sub vârsta de 5 ani, accesul la educaţie, nivelul de trai, gradul de participare al femeilor cu copii în viaţa politică şi economică. Din 179 de ţări luate în calcul, pe primele 10 locuri se află Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca, Suedia, Olanda, Spania, Germania, Australia şi Belgia.