Ştiai că recuperarea medicală este o specialitate care tratează toate tipurile de afecţiuni ale pacienţilor? În funcţie de gravitatea afecţiunii şi de perioada de recuperare recomandată, dar şi ţinând cont de o serie de alţi factori, tratamentul de recuperare include, printre altele, proceduri de magnetoterapie, termoterapie cu laser şi ionizări.

Ce înseamnă şi cum funcţionează terapia magnetică

Magnetodiaflux, magnetoterapie sau terapia magnetică este o formă de fizioterapie, sigură şi neinvazivă, care foloseşte utilizarea undelor electromagnetice, în scopuri curative şi de reabilitare, capabile să interacţioneze cu celulele fără a provoca o creştere a căldurii corpului. Este o tehnică care exploatează beneficiile câmpurilor magnetice pentru vindecarea şi reabilitarea oaselor şi a muşchilor.

„Această tehnică serveşte la stimularea regenerării celulare şi este utilizată mai ales în cazul fracturilor care trec printr-un proces de vindecare greu. Dar este utilă şi pentru osteoporoză şi dureri musculare. Această procedură foloseşte câmpuri electromagnetice generate de curenţi de joasă frecvenţă (50 sau 100 Hz). De asemenea, utilizează efectele terapeutice ale câmpului magnetic în aplicaţii generale sau locale asupra ţesuturilor, aflăm de la Dr. balneolog Otilia Oprişan de la Afrodita Resort&Spa Băile Herculane.

În ce constă tratamentul prin magnetodiaflux

Magneţii metalici se aplică pe piele sau aproape de piele, fie direct, fie sub formă de brăţări, coliere, centuri sau sub forma unor pachete care se aplică în zona cu probleme. Se pot folosi de asemenea perne, saltele sau pături. Centurile magnetice conţin mai mulţi magneţi şi sunt disponibile pentru toate zonele corpului (spate, mâini, coate, încheieturi, picioare). În cazul durerilor de cap sunt indicate colierele, cerceii şi coroniţele magnetice. În ce cazuri se recomandă această procedură?

„Magnetoterapia îşi găseşte aplicarea în toate patologiile caracterizate prin durere şi inflamaţie. Intervine în tratamentul tulburărilor articulare şi reumatice şi este utilizată în caz de dureri musculare sau entorse, osteoporoză, artroză, artrită, hernie, vene varicoase, dureri de spate în general, furnicături. Dar şi ulcere de presiune, epicondilită sau edem. Magnetoterapia efectuează o acţiune antiinflamatoare, are un efect de ameliorare a durerii, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi accelerează calcificarea fracturilor şi vindecarea rănilor, punctează Dr. Oprişan.

O altă metodă de recuperare medicală: Termoterapia cu laser