Particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, şcoli, biserici sau săli de cazinou pot infecta persoanele care nu poartă mască aflate în astfel de încăperi, averizează mai mulţi specialişti. Aceştia, în număr de 239, au trimis o scrisoare OMS prin care atrag atenţia asupra pericolului la care sunt expuse persoanele neprotejate aflate în spaţiile închise, informează Mediafax, care citează New York Times.

Conform informaţiilor OMS, doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia produsă de Sars-Cov-2 dacă tuşesc sau strănută, au contact direct sau vorbesc de la distanţă apropiată.

Experţii vor publica un studiu în care se arată că noul coronavirus circulă prin încăperi şi este recirculat dacă ajunge în sistemele de ventilaţie. Potrivit cercetătorilor, purtarea măştii în spaţiile închise ar trebui să fie obligatorie, iar ventilaţia în aceste spaţii să fie minimă.

Au existat diferenţe de opinii ale OMS şi ale specialiştilor legate de pacienţii asimptomatici. Potrivit OMS, sunt rare cazurile când asimptomaticii au transmis virusul, în timp ce alte organizaţii atrag atenţia că asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai uşor.