Brânza feta este un aliment cu marcă protejată, asta înseamnă că brânza făcută în anumite zone din Grecia poate fi numită “feta”. În regiunile respective, feta se prepară din lapte de oaie şi de capră. Are o textură cremoasă şi un gust uşor înţepător. Producătorii lasă feta în apă cu sare, timp de două luni. Este săracă în grăsimi şi calorii, plus că mai conţine proteine, carbohidraţi, vitaminele A, K, B2, B5, B9 şi B12, calciu, sodiu şi fosfor. 

În afară de salate, iată cum mai poţi combina feta: 

Cremă de brânză picantă 

Tirokafteri sau crema de brânză picantă este una dintre preparatele tradiţionale cu specific grecesc. 

Ingrediente 

  • 350 g brânză feta 
  • 85 g iaurt grecesc, opţional
  • 1-2 căţei de usturoi 
  • 1 lingură ulei de măsline 
  • fulgi de chili, după gust 
  • ½ linguriţă oregano uscat 
  • sare, după gust
  • piper, după gust 
  • măsline negre fără sâmburi, pentru decor

Mod de preparare 

Într-un blender, pui toate ingredientele şi mixezi până obţii o pastă cremoasă. Dai deoparte la frigider cel puţin 2 h. Serveşti cu pită. 

Bouyourdi 

Este un aperitiv foarte apreciat de către turiştii care îşi petrec vacanţa în staţiunile din Grecia. 

Ingrediente 

  • 500 g brânză feta 
  • 2 roşii medii
  • 2 ardei graşi verzi, medii  
  • 60 ml ulei de măsline 
  • 1 linguriţă oregano uscat 
  • fulgi de chilli, după gust 
  • sare, după gust
  • 1 praf de piper, opţional 

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 200 de grade Celsius. 

Ungi tava de cuptor cu o lingură cu ulei de măsline. Aşezi roşiile tăiate felii, apoi presari brânza feta sfărâmată şi oregano uscat. Adaugi rondelele de ardei gras şi fulgii de chilli. Stropeşti cu uleiul rămas şi asezonezi cu sare după gust şi, dacă doreşti, cu 1 praf de piper. Dai tava la cuptor 15-20 de minute până se rumeneşte. Serveşti cald, cu pită. 

Poftă bună! 

FOTO Shutterstock.com