"Closetul avea aspectul unui scaun de cosmonaut, cu spătar reglabil, braţe late acoperite de micro-computere, beculeţe albastre şi roşii, în perpetuă scintilaţie, şi orificii amplasate scandalos, în cele mai ameninţătoare unghiuri", povestea Andrei Pleşu prima sa experienţă a unei toalete japoneze dintr-un hotel hiper-modern. Ei bine, dacă asta nu e deajuns, încearcă această experienţă într-o toaletă cu geamuri transparente, amplasata într-un parc public.

Cum arată noile toalete

Cel puţin, noile WC-uri publice sunt cât se poate de drăguţe. Create de arhitectul nipon Shigeru Ban, deţinător al premiului Pritzker (un fel de Nobel al arhitecturii), toaletele transparente sunt construite dintr-o "sticlă inteligentă", frumos colorată în mov, roz, roşu, galben - mai toate culorile vii şi vesele. Indiferent de culoare, însă, se vede la fel de bine din exterior în interior, cât şi invers.

Iar interiorul este cât se poate de modern. Spaţioase, noile toalete sunt dotate nu doar cu obiecte sanitare de ultimă generaţie, cu săpun parfumat şi cu hârtie igienică la discreţie, ci şi cu aparatură care absoarbe mirosurile neplăcute şi purifică aerul. În plus, sunt frumos luminate, astfel că noaptea, după lăsarea întunericului, se aprind ca nişte lanterne frumos colorate.

Şi totuşi...

Oricât de arătoase, moderne şi avansate tehnologic ar fi, rămâne, totuşi, problema utilizării lor. Până la urmă, şi japonezii dezvoltă o stare de anxietate când vine vorba de a performa nevoile fiziologice în văzul lumii. Creatorii noilor WC-uri, însă, spun că asta nu se va întâmpla.

În momentul în care intri în toaletă şi încui uşa pe dinăuntru, geamurile inteligente ale băii devin, instantaneu, opace. Astfel, că, nimeni nu mai poate vedea ce se întâmplă înăuntru, până când tu descui uşa.

Ideea de a avea astfel de geamuri a venit din nevoia de a arăta oamenilor că WC-urile publice sunt cât se poate de curate, iar înăuntru nu se ascunde niciun pericol - se pare că japonezii au această temere, că pot fi atacaţi în toalete publice de persoane care se ascund acolo. Astfel, înainte de a băga fisa pentru a deschide uşa closetului, utilizatorii pot inspecta fiecare colţişor al acesteia, prin geamurile transparente. Odată intraţi şi încuiată uşa, nici ei nu mai văd ce se întâmplă afară, şi nici oamenii din jur nu mai pot privi înăuntru.

Foto: The Nippon Foundation