TikTok, depresia, anxietatea, printre cauzele ticurilor la adolescente. Multe au ajuns la medic în pandemie

1 shutterstock 1688057260 jpg jpeg

Medicii din mai multe ţări au observat o creştere a numărului de adolescente care au ticuri şi că anxietatea, depresia şi vizionarea de filme scurte pe reţeaua socială TikTok ar putea fi factorii declanşatori.

De obicei, ticurile încep când un copil este mic şi se înrăutăţesc odată cu trecerea timpului. Studiile au sugerat că adolescenţii, în special fetele adolescente dezvoltă ticuri în urma vizionării videoclipurilor postate pe reţeaua socială TikTok ale persoanelor cu sindrom Tourette. Creşterea a început să îngrijoreze medicii la începutul pandemiei. Câteva articole publcate în revistele medicale au subliniat faptul că fetele adolescente urmăresc adesea videoclipuri TikTok cu persoane care spuneau că au sindromul Tourette. Acest sindrom este o tulburare genetică a sistemului nervos şi poate provoca mişcări ori sunete repetitive, involuntare. Tulburarea afectează mai ales băieţii, iar ticurile încep de obicei când o persoană este tânără şi apoi se dezvoltă în timp.

Fetele aveau aceleaşi ticuri ca ale persoanelor diagnosticate cu Tourette

Un medic din Hanovra, Germania, Kirsten Müller-Vahl, a declarat că din ce în ce mai multe adolescente şi tinere s-au prezentat la cabinetul ei acuzând ticuri. Müller-Vahl, care tratează persoane cu sindromul Tourette de 25 de ani, a mai afirmat că persoanele care suferă de această tulburare au de obicei propriile lor ticuri unice, iar fetele pe care le-a consultat în ultima vreme aveau aceleaşi tipuri de ticuri. Curând, doctoriţa şi-a dat seama că pacientele nu făceau altceva decât să imite ticurile unui YouTuber german care posta filmuleţe în care expunea modul în care trăieşte el cu această tulburare.

Citeşte şi:

TikTok are 1 miliard de utilizatori activi cu 4 ani mai devreme decât Facebook. Cine sunt cei mai bogaţi tiktokeri

Unele centre medicale au de 10 ori mai multe cazuri de ticuri

În prezent, nu există date cu privire la amploarea acestei probleme de sănătate, însă unele centre medicale au de 10 ori mai multe cazuri de ticuri. Înainte de pandemie, centrele aveau 1-2 cazuri pe lună, iar acum unii observă între 10 sau 20 lunar. Multe paciente pronunţau cuvinte cu accent britanic, chiar şi aceia care nu vorbeau engleza. În cele din urmă, ea a aflat că un TikToker britanic postase videoclipuri în care apărea spunând aceleaşi cuvinte în mod repetat.

Medicii au declarat că mulţi dintre copiii care au fost aduşi la medic din cauza ticurilor au fost diagnosticaţi anterior cu anxietate sau depresie care se agravase în timpul pandemiei.

Într-o lucrare recentă a medicului neurolog Mariam Hull, de la Spitalul de Copii din Texas, a scris că a constatat faptul că tulburările psihologice, care se răspândesc, nu mai sunt limitate la anumite zone geografice, aşa cum se întâmpla în trecut, pentru că reţelele sociale conduc la apariţia lor la nivel global. Chiar dacă nu este probabil să dezvolte un tic doar vizionând un videoclip, algoritmul TikTok permite copiilor să vadă videoclipuri asemănătoare în mod repetat. Unii copii au arătat neurologului că au telefonul plin de provocări lansate de persoane care sufereau de sindromul Tourette.

Aceste tulburări pot fi tratate?

Medicii au veşti bune în privinţa tratării acestor ticuri pe care cred că le pot stopa. Ei au sugerat copiilor să ia o pauză de la reţelele sociale. Dacă un copil prezintă ticuri care interferează cu viaţa lui de zi cu zi, părinţii ar trebui să caute specialişti şi să le interzică accesul la TikTok sau alte reţele sociale.

FOTO: Shutterstock