Tobă de casă, reţetă de Crăciun pentru toate gospodinele

1 84100 original jpg jpeg

Încă puţin şi vom sărbători naşterea Domnului cu cei dragi, la o masă copioasă. De la acest ospăţ din ziua de Crăciun nu trebuie să lipsească bucatele tradiţionale ca salata de boeuf, tobă sau sarmale.

Azi vom învăţa împreună să facem o tobă de casă, reţetă care nu e deloc grea!

Tobă de casă, reţetă de Crăciun

Ingrediente tobă de casă:

3 picioare de porc

1/2 cap de porc (+ limba si urechea)

1 inima de porc

300 gr sorici

500 gr carne de porc (macra sau cu grasime, cum doriti; eu am pus macra)

1 ciolan de porc

10 boabe ienibahar

1 lingurita coriandru boabe

1 lingurita piper negru boabe

2 foi dafin

1 capatana usturoi

sare, piper negru macinat, 1 lingurita boia dulce

Mod de preparare tobă de casă:

Se taie picioarele de porc pe lungime (printre unghie, cu un cutit). Se spala carnea in apa rece. Se pune intr-un vas si se acopera cu apa fierbinte. Se lasa la oparit timp de 10 minute. Se spala iar carnea cu apa rece.

Se aseaza totul intr-o oala. Se acopera cu apa rece, cat sa depaseasca cu 2 cm. Se adauga condimentele si se fierbe la foc mic 2 ore. Se spumeaza la inceput si se sterge marginea oalei.

Dupa 2 ore se adauga si carnea macra si 1 lingura de sare. Se mai fierbe inca 2 ore la foc mic. Se strecoara supa, retinand carnea care se lasa sa se raceasca.

Se striveste usturoiul pasta si se adauga treptat in supa, dupa gust. Se lasa 5 minute sa infuzeze cu usturoiul si cu sare. Se aseaza tifon in 4 straturi intr-o sita asezata pe un vas. Se strecoara inca o data supa, pentru a indeparta usturoiul.

Urmeaza degresarea supei: cea mai simpla si rapida metoda e cu un servetel de bucatarie. Luati doua servetele de hartie de bucatarie si suprapuneti-le. Asezati-le apoi deasupra supei, cat sa se imbibe usor de supa la suprafata. Veti vedea grasimea cum se aduna pe servetel. Prindeti servetelul de capete si ridicati-l usor, mutandu-l intr-o farfurie. Repetati acest pas de 3-4 ori, ca sa se degreseze supa cat mai bine.

Carnea se dezoseaza. Eu am retinut inima, carnea, bucati de soric de pe ciolan si picioarele, deci ce era si arata mai bine. Daca aveti si limba, o curatati de pielita.

Se taie carnea aleasa fasii lungi. Urechile si soricul se taie fideluta. Adaugati condimente, amestecati cu mainile si apoi gustati. Boiaua este si pentru culoare.

Tava se unge cu unt (sau ulei). Se tapeteaza cu folie de plastic. Se aseaza carnea, punand fasiile pe lungimea tavii. Cu dosul unei linguri apasati carnea in tava, sa se aseze bine.

Turnati supa usturoiata peste carne, dar sa nu o depaseasca.

Acoperiti cu folie de plastic. Asezati o greutate deasupra sa preseze carnea. Dati tava la frigider peste noapte, sa se inchege.

Sursa