Ciprian Rascu,medic la hyperclinica Medlife,explică de ce nu e bine să te aventurezi pe tocuri,iarna.

“Încălţămintea cu toc înalt,deşi foarte la modă,poate cauza serioase probleme de sănătate:tocul ridică nivelul călcâiului,crescând presiunea pe vârful piciorului.Asta poate determina dureri,bătături sau deformarea degetelor în formă de ciocan. Această poziţie,cu călcâiul ridicat,determină deplasarea înainte a părţii inferioare a corpului,partea superioară ducându-se în spate,pentru a realiza echilibrul”.

Aşadar,iată ce ai putea păţi dacă alegi să porţi tocuri în fiecare zi. Încălţămintea de acest gen nu trebuie folosită la serviciu,doarece,pe termen lung,poate provoca probleme la nivelul coloanei,iar musculatura de la nivelul şodurilor şi genunchilor poate deveni suprasolicitată.

“Dar cea mai serioasă problemă o reprezintă,însă,forţarea genunchilor în poziţie de flexie,ceea ce poate favoriza apariţia artozei de genunchi”,spune medicul de la Medlife.

Cizmele cu toc sunt cu atât mai periculoase şi incomode iarna,din cauza gheţuşului şi a nămeţilor.

Ce-i de făcut? Nimic mai simplu. Pentru activitatea zilnică,alege o încălţăminte confortabilă,cu un toc care să nu depăşească 2-3 cm. Tocurile mai înalte de 4 cm păstrează-le doar pentru ocazii speciale şi nu le purta,pe cât posibil,mai mult de câteva ore.