Nu întâmplător,în Evul Mediu,în Franţa s-a emis o ordonanţă,prin care se recomanda plantarea gutuilor în grădinile regale. Sub învelişul lor pufos,gutuile ascund vitamine antioxidante (C,A,B,PP),minerale esenţiale pentru revigoarea trupului şi psihicului (potasiu,calciu,fosfor,magneziu,fier),acizi organici,pectine,glucide şi alte substanţe hrănitoare prezente atât în fructe,cât şi în seminţe şi în flori. Eugen Giurgiu,doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie,apreciază că acţiunea substanţelor pectice din compoziţia gutuilor este remarcabilă:reduce nivelul colesterolului,combate bolile cardiovasculare şi elimină substanţele toxice din organism,mai ales cele cauzate de metalele grele.

Terapia cu acest fruct dulce-astringent este o metodă curativă indicată în tratamentul a mai bine de 60 de boli printre care:afecţiunile bucale,pulmonare,digestive,diabetul,hipertensiunea,astmul,pancreatita,durerile de gât şi insuficienţa hepatică". Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă sau prelucrate sub formă de peltea, nectar, dulceaţă, de compot sau ca şi garnitură la preparatele din carne.

Loţiune antirid

Pentru combaterea ridurilor, un preparat simplu, obţinut prin macerarea cojilor de gutui în rachiu, are efecte extraordinare.

Cum se prepară: Cojile de la trei gutui se lasă să se macereze într-un vas cu alcool de secară sau de fructe, vreme de 14 zile. Lichidul trebuie să acopere nivelul cojilor cu un centimetru. Cu acest macerat, care se păstrează la rece, se tamponează zonele cu tendinţă de ridare. Remediul se poate obţine atât din coji crude , cât şi din coji uscate.

Laxativ pentru copii

S-a dovedit că o linguriţă de seminţe, macerate într-o cană de apă, timp de şase-opt ore are efectul unui laxativ eficient, mai ales pentru copii. Tratamentul trebuie continuat cel puţin trei zile.

Stopează senzaţia de vomă

Greaţa, o problemă cu care se confruntă frecvent gravidele, se poate ameliora cu ajutorul gutuilor. Remediul este foarte eficient, iar gravida scapă de senzaţia de vomă şi se poate hrăni sănătos.

Terapia este simplă: după ce se trezeşte, gravida ( chiar şi persoanele care au greţuri după o masă copioasă) trebuie să ronţăie trei-patru felii de gutuie crudă. Leacul are un dublu efect: combate greaţa, revitalizând organismul, şi îndepărtează. carenţele alimentare.

Citeşte mai multe pe Click.ro!