Ingrediente

Pentru blat: 180 g făină • 2 ouă • 150 g zahăr brun • 300 g morcovi raşi • 1 praf de sare • 75 g nuci, alune măcinate • 140 ml ulei de floarea-soarelui • 1/2 linguriţă praf de copt •1/2 linguriţă nucşoară • 1 linguriţă scorţişoară.

Pentru cremă: 400 g cremă de brânză • 200 ml smântână pentru frişcă 35% grăsime • 200 g ciocolată albă • 1/2 linguriţă esenţă de vanilie.

Pentru decor: 100 g fulgi de migdale/nuci măcinate • fondant/pastă de zahăr colorată, pentru figurine.

Preparare:

Bate ouăle cu praful de sare şi cu zahărul, apoi adaugă uleiul. Pune morcovii raşi şi nucile. Apoi încorporează făina, amestecată cu praful de copt, scorţişoara şi cu nucşoara. Toarnă compoziţia într-o tavă de tort tapetată şi pune-o în cuptorul preîncălzit la 180 C (treapta 4), pentru 40 de minute sau până ce trece testul scobitorii. 

Pentru cremă, bate frişca rece până ce devine o spumă fină. Adaug-o peste crema de brânză, pune esenţa de vanilie şi omogenizează. Topeşte ciocolata albă pe baie de aburi, apoi las-o să ajungă la temperatura camerei. Adaug-o apoi peste crema de brânză şi de frişcă şi mixează la viteză mică doar câteva secunde. 

Când blatul s-a copt, lasă-l să se răcească, apoi taie-l în două părţi egale. Unge ambele blaturi cu cremă, iar pe lateral îmbracă tortul cu fulgi de migdale sau cu nuci măcinate. Decorează, după imaginţie, cu figurine din pastă de zahăr.