Tot ce trebuie să ştii dacă vrei să adopţi un câine dintr-un adăpost

1 caine comunitar sursa pixabay jpg jpeg

Îţi doreşti un animal de companie, iar câinele ar fi cel mai potrivit pentru familia ta? Poţi cumpăra un câine de rasă sau poţi adopta unul comunitar. Iată tot ce trebuie să ştii dacă te-ai decis să vizitezi un adăpost de animale!

Ce trebuie să ştii înainte să adopţi un câine

Dacă locuieşti la casă, iar câinele are suficient spaţiu pentru mişcare în curte, atunci nu prea contează mărimea lui. Poate fi de talie mică, mijlocie sau mare. Însă, dacă stai într-un apartament, lucrurile se complică puţin, pentru că va trebui să alegi un animal de companie care să fie fericit şi potrivit pentru traiul la bloc. În acest caz, recomandat ar fi să optezi pentru căţei de talie mică sau mijlocie, deoarece un câine mare are nevoie de mult spaţiu de mişcare.

După ce te-ai hotărât în ceea ce priveşte mărimea animalului, va trebui să te gândeşti foarte bine dacă vei avea şi suficient timp la dispoziţie pentru el. Un câine, mai ales un câine dintr-un adăpost, are nevoie de multă afecţiune, dar şi de o îngrijire specială. Trebuie să ştii că un câine care se află într-un centru pentru protecţia animalelor este deparazitat, vaccinat şi castrat. Însă, deparazitarea internă şi externă se va face pe tot parcursul vieţii câinelui, pentru a-i proteja sănătatea.

Uite cum îţi pregăteşti casa!

Înainte de a aduce câinele acasă, va trebui să faci mici modificări în locuinţă. Dacă alegi să adopţi un pui, trebuie să ştii că unii dintre aceştia rod cam tot ce prind: jucării, pantofi, mobilă, covoare, cabluri. Aşa că este recomandat să ascunzi obiectele care ar putea să le pună în pericol sănătatea.

Un câine comunitar îşi va face nevoile, la început, în casă, nefiind obişnuit să ceară să fie scos afară. Aşa că ar trebui să-i pregăteşti un colţ unde să se ducă ori de câte ori are nevoie. În magazinele care comercializează produse pentru animale vei găsi aleze pentru căţei, de dimensiuni mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe. Pentru început, câinele trebuie învăţat să-şi facă nevoile acolo. Cu timpul însă, el trebuie să fie obişnuit să facă numai afară.

De ce să aduci acasă un câine comunitar

Dacă adopţi un câine comunitar dintr-un adăpost, îi salvezi viaţa. Este primul lucru la care ar trebui să te gândeşti. Apoi, trebuie să ştii că un câine comunitar a fost un animal greu încercat, alungat de foştii stăpâni sau care s-a născut pe stradă. Aceste animale tânjesc după iubire şi afecţiune, iar dacă le vor primi, ţi le vor oferi înapoi înmiit. Ai văzut cât de afectuoşi sunt, uneori, câinii vagabonzi? Unii, dacă îi mângâi şi le dai puţină atenţie, sunt în stare să te urmeze până acasă, cu speranţa că poate îşi vor găsi şi ei, în sfârşit, un cămin, o familie iubitoare.

Cum adopţi un câine, pas cu pas

În primul rând, după ce te-ai decis cu privire la mărimea animalului, va trebui să alegi un adăpost pe care să-l vizitezi: poţi alege între adăposturi care sunt administrate de anumite ONG-uri sau asociaţii, sau poţi opta pentru un adăpost de animale deţinut de serviciile publice de gestionare a câinilor fără stăpân. Cei de la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor îţi pot oferi toate informaţiile de care ai nevoie dacă vrei să adopţi un câine comunitar din adăposturile publice deţinute de ei.

Odată ce ai ajuns la adăpost şi ai ales câinele, interesează-te cu privire la vârsta lui, la afecţiunile de care a suferit în trecut sau poate suferă, află ce tratament a urmat sau trebuie să urmeze, încearcă să-i cunoşti cât mai bine povestea.

Înainte de a-l lua acasă, vei fi obligat să semnezi o declaraţie de angajament în care vei promite că vei avea grijă de câine, îl vei hrăni corespunzător, îl vei deparazita, îi vei asigura tratamentul în cazul în care se îmbolnăveşte şi îl vei duce la medicul veterinar ori de câte ori este nevoie. Dacă se petrece ceva neprevăzut şi trebuie să renunţila animalul tău de companie, acesta trebuie adus din nou la adăpost, în nici un caz nu trebuie lăsat liber pe străzi.

În cazul în care doreşti să adopţi doi sau mai mulţi câini, va trebui să ai acordul asociaţiei de proprietari sau a vecinilor.

Sursa foto: Pixabay