Dermatita este o boală a pielii care se poate manifesta sub mai multe forme. În stadiul incipient,afecţiunea se caracterizează prin piele de culoare roşie,uscată şi mâncărime. Dermatita severă include cruste sau bubiţe pline cu lichid.

Inflamarea pielii îi poate afecta pe sugari,dermatita întâlnindu-se la nivelul obrajilor şi a scalpului. La copii,afecţiunea apare pe trunchi,gambe,braţe şi antebraţe,iar la adolescenţi şi adulţi,dermatita se manifestă la genunchi,gât şi în zona posterioară gâtului.

Există mai mulţi factori care pot provoca iritarea pielii şi inflamarea ei,şi în funcţie de aceştia  dermatita poate fi:

 

1. Dermatita atopică

 

Cunoscută şi sub numele de eczemă,provoacă mâncărimi ale pielii,cruste,şi uneori pustule. Specialiştii spun că între acest tip de dermatită şi alergii,astm şi stres este o foarte mare legătură. Erupţiile debutează de regulă în timpul copilăriei şi sunt localizate în zona cotului,în spatele genunchilor,pe obraji şi pe fese.

 

2. Dermatita de contact

 

Este o erupţie însoţită de mâncărime de culoare roşie sau roz. Aceasta se împarte în două categorii:dermatita de contact alergică şi dermatita de contact iritantă. Dermatita de contact alergică apare ca o reacţie alergică la o substanţă care ajunge în contact cu pielea.

Există mai multe lucruri care pot cauza dermatita de contact alergică. Printre acestea se numără parfumurile,vopsele de păr,metalele,cauciucul,florile,plantele aromatice,unele fructe şi legume şi produsele de îngrijire a pielii.

Dermatita de contact iritantă este cauzată de o substanţă care irită pielea în mod repetat în acelaşi loc. Un exemplu comun este pielea uscată,deteriorarea fiind cauzată de supra-spălarea mâinilor,întrucât apa funcţionează ca un iritant şi usucă pielea.

 

3.Dermatita numulară

 

Se manifestă prin erupţii cu formă rotundă,roşii,întâlnite pe picioare,braţe,mâini şi trunchi. Este mai frecventă la bărbaţi şi apare,de obicei,la cei care au între 55 şi 65. Duşurile cu apă fierbinte frecvente pot cauza dermatitanumulară.

 

4. Dermatita seboreică

 

Este o eczemă care se manifestă prin scuame albe,unsuroase şi uscate,care se găsesc pe scalp ori faţă. Pe faţă apare,de obicei,în apropierea sprâncenelor sau pe părţile laterale ale nasului. Acesta poate fi agravată de stres.

 

5. Dermatita de stază

 

Este frecventă la persoanele cu varice,insuficienţă cardiacă congestivă,sau alte boli care provoacă umflarea picioarelor,fiind cauzată de circulaţia proastă la nivelul picioarelor.