Din ce în ce mai mulţi oameni sunt tentaţi să achiziţioneze periuţe electrice şi să renunţe astfel la cele clasice, atraşi de rapiditatea şi eficienţa acestora. Medicul stomatolog Sorina Stoe, asistent universitar doctor, ne spune de ce ar trebui să ţinem cont în alegerea celei potrivite.

„Pentru a avea dinţii sănătoşi, primul pas pe care îl putem face este să întreţinem o igienă cât se poate de corectă, indiferent de ce produse folosim. Periajul corect, însoţit de mijloacele auxiliare de igienă de tip duş bucal, periuţe interdentare, ape de gură şi vizitele regulate la medicul dentist sunt ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din rutina niciunui pacient. Mulţi pacienţi întreabă ce fel de periuţe recomand. Eu le răspund sincer că sunt deschisă atât periajului manual, cât şi celui electric, câtă vreme respectăm nişte reguli simple‟, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Periajul manual corect 

„Se poate obţine o igienă corespunzătoare cu peria clasică atât timp cât ştim să periem corect dinţii. Important este ca perii să nu fie duri, pentru a nu agresa gingiile. Putem utiliza o periuţă de duritate până la mediu, maximum, dar, şi aşa, fără a apăsa puternic pe dinţi şi gingii. Facem mişcări de măturare, urmărind sensul de creştere a dinţilor, de la gingie către vârf şi desprindem periuţa după mişcare, fără a relua mişcarea în sens invers. Apoi, niciodată nu spălăm dinţii de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga deoarece nu vom elimina bacteriile dintre dinţi şi de la baza gingiilor, ci, mai mult, le putem duce de pe suprafaţa dinţilor spre spaţiile intradentare‟, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Este mai bună periuţa electrică decât cea manuală?