Tot ce trebuie să ştii despre periuţa de dinţi electrică. Cât este de benefică pentru igiena danturii

1 shutterstock 1282507180 jpg jpeg

Pe piaţă găsim din ce în ce mai multe periuţe electrice, în diferite modele, care promit un periaj ca la carte. Însă, cât este de benefică pentru igiena daturii şi cum este corect să facem trecerea de la periuţa manuală la cea electrică? Iată ce ne sfătuieşte specialistul!

Din ce în ce mai mulţi oameni sunt tentaţi să achiziţioneze periuţe electrice şi să renunţe astfel la cele clasice, atraşi de rapiditatea şi eficienţa acestora. Medicul stomatolog Sorina Stoe, asistent universitar doctor, ne spune de ce ar trebui să ţinem cont în alegerea celei potrivite.

„Pentru a avea dinţii sănătoşi, primul pas pe care îl putem face este să întreţinem o igienă cât se poate de corectă, indiferent de ce produse folosim. Periajul corect, însoţit de mijloacele auxiliare de igienă de tip duş bucal, periuţe interdentare, ape de gură şi vizitele regulate la medicul dentist sunt ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din rutina niciunui pacient. Mulţi pacienţi întreabă ce fel de periuţe recomand. Eu le răspund sincer că sunt deschisă atât periajului manual, cât şi celui electric, câtă vreme respectăm nişte reguli simple‟, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Periajul manual corect 

„Se poate obţine o igienă corespunzătoare cu peria clasică atât timp cât ştim să periem corect dinţii. Important este ca perii să nu fie duri, pentru a nu agresa gingiile. Putem utiliza o periuţă de duritate până la mediu, maximum, dar, şi aşa, fără a apăsa puternic pe dinţi şi gingii. Facem mişcări de măturare, urmărind sensul de creştere a dinţilor, de la gingie către vârf şi desprindem periuţa după mişcare, fără a relua mişcarea în sens invers. Apoi, niciodată nu spălăm dinţii de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga deoarece nu vom elimina bacteriile dintre dinţi şi de la baza gingiilor, ci, mai mult, le putem duce de pe suprafaţa dinţilor spre spaţiile intradentare‟, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Este mai bună periuţa electrică decât cea manuală? 

„Dacă ne dorim, totuşi, să trecem la periajul electric, există mai multe beneficii. Vom avea o senzaţie de igienă superioară, iar trecerea este facilă, obişnuindu-ne mai rapid decât dacă am trece invers, de la electrică la manuală. Însă, la fel ca în orice alte domenii, încet-încet ne obişnuim cu schimbarea. Periuţa electrică curăţă mai bine placa bacteriană şi oferă o igienă completă într-un timp mult mai scurt, având mii de rotiri sau vibraţii în timpul unui periaj de 1-2 minute. Ele pot fi mai utile pentru copii, întrucât aceştia nu vor mai trebui să respecte întocmai mişcările diverse ale periajului clasic. Chiar şi aşa, există anumite aspecte la care trebuie să fim atenţi‟, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Atenţie la presiunea periuţei electrice!

„Atunci când vine vorba despre periajul electric, recomand ca periuţa să aibă senzor de presiune. În acest mod, dacă apăsăm prea tare asupra dinţilor şi gingiilor, se va aprinde un beculeţ care ne atenţionează să reducem din agresivitatea periajului. Sunt însă multe tipuri de periuţe electrice, chiar de ultimă generaţie, care nu au acest senzor şi rămâne astfel la latitudinea noastră cât de corect ne spălăm pe dinţi.

Periuţa electrică este, cu siguranţă, mai eficientă, realizând mult mai multe mişcări decât ar putea face mâna omului per unitate de timp. Această eficienţă poate căpăta însă şi o conotaţie negativă dacă este folosită cu forţa şi nu este controlată de senzorul de presiune menţionat anterior. Dacă agresăm dinţii şi gingiile, pot apărea alte probleme care vor necesita investigaţii şi tratamente costisitoare. Eu spun de regulă că întotdeauna duşmanul binelui este mai binele, astfel că, atenţie la excesul de zel în igiena dentară!‟, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

2 sorina stroe medic stomatolog 1 jpg jpeg

Sursă foto: Shutterstock