Boala gingivală, numită gingivită în stadii incipiente şi parodontită în cele mai târzii este cauzată de bacteriile din gură care infectează ţesutul din jurul dinţilor, ceea ce duce la inflamaţii. Acele bacterii formează placa care se acumulează pe dinţi, iar fără o îngrijire adecvată, placa se întăreşte şi se extinde sub gingii, accelerând procesul bolii. 70% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste au o formă de boală a gingiilor. De asemenea, bărbaţii şi fumătorii au mai multe şanse de a avea o formă de boală parodontală, dar aceasta poate afecta pe oricine. Boala gingiilor este, de asemenea, mai probabilă la persoanele cu afecţiuni sistemice, cum ar fi: hipertensiunea, diabetul şi bolile respiratorii.

Boala parodontală şi COVID-19

Conform unui nou studiu realizat recent, s-a constatat că pacienţii infectaţi cu coronavirus, ce suferă şi de o boală gingivală, ar putea avea de nouă ori mai multe şanse de a muri de COVID-19 decât persoanele fără probleme dentare. Condiţia poate afecta până la jumătate dintre adulţii americani şi pare să fie legată de o rată mai mare de deces COVID-19, conform unui nou studiu publicat la începutul acestei luni în Journal of Clinical Periodontology.

Conform studiului, deocamdată, nu există date concrete cu privire la faptul ca o boală gingivală ar putea creşte probabilitatea de infecţie: „Nu au existat dovezi suficiente pentru a lega boala parodontală de un risc crescut de infecţie cu COVID-19‟, au concluzionat cercetătorii studiului din Regatul Unit. Cu toate acestea, printre persoanele depistate pozitiv cu COVID-19, a existat o mortalitate semnificativ mai mare în cazul celor care prezentau o boală parodontală.

„Nu există o legătură directă între boala parodontală şi Covid-19, există doar o corelare statistică între ele. Într-adevăr, prevenţia este foarte importantă, indiferent de situaţie. Cei care au scris articolul nu au explicat un mecanism fiziopatologic prin care pacienţii cu boala parodontală fac forme complicate de COVID.‟, este de părere Dr. Lorelai Nassar.