Totul despre boala gingivală: există o legătură între această afecţiune şi COVID-19? Ce spun specialiştii

1 shutterstock 583030357 jpg jpeg

Boala gingivală apare tot mai des în rândul oamenilor, iar în contexul pandemiei s-a vehiculat că ar exista o legătură între această boală parodontală şi virusul COVID-19. Este adevărată sau falsă această afirmaţie? Specialiştii au analizat această problemă şi vin cu rezultate.

Boala gingivală, numită gingivită în stadii incipiente şi parodontită în cele mai târzii este cauzată de bacteriile din gură care infectează ţesutul din jurul dinţilor, ceea ce duce la inflamaţii. Acele bacterii formează placa care se acumulează pe dinţi, iar fără o îngrijire adecvată, placa se întăreşte şi se extinde sub gingii, accelerând procesul bolii. 70% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste au o formă de boală a gingiilor. De asemenea, bărbaţii şi fumătorii au mai multe şanse de a avea o formă de boală parodontală, dar aceasta poate afecta pe oricine. Boala gingiilor este, de asemenea, mai probabilă la persoanele cu afecţiuni sistemice, cum ar fi: hipertensiunea, diabetul şi bolile respiratorii.

Boala parodontală şi COVID-19

Conform unui nou studiu realizat recent, s-a constatat că pacienţii infectaţi cu coronavirus, ce suferă şi de o boală gingivală, ar putea avea de nouă ori mai multe şanse de a muri de COVID-19 decât persoanele fără probleme dentare. Condiţia poate afecta până la jumătate dintre adulţii americani şi pare să fie legată de o rată mai mare de deces COVID-19, conform unui nou studiu publicat la începutul acestei luni în Journal of Clinical Periodontology.

Conform studiului, deocamdată, nu există date concrete cu privire la faptul ca o boală gingivală ar putea creşte probabilitatea de infecţie: „Nu au existat dovezi suficiente pentru a lega boala parodontală de un risc crescut de infecţie cu COVID-19‟, au concluzionat cercetătorii studiului din Regatul Unit. Cu toate acestea, printre persoanele depistate pozitiv cu COVID-19, a existat o mortalitate semnificativ mai mare în cazul celor care prezentau o boală parodontală.

„Nu există o legătură directă între boala parodontală şi Covid-19, există doar o corelare statistică între ele. Într-adevăr, prevenţia este foarte importantă, indiferent de situaţie. Cei care au scris articolul nu au explicat un mecanism fiziopatologic prin care pacienţii cu boala parodontală fac forme complicate de COVID.‟, este de părere Dr. Lorelai Nassar. 

Deşi există o corelaţie clară între boala parodontală gravă şi un caz sever de COVID-19, adevărata lor relaţie este probabil mai complicată decât simpla cauză şi efect. Bacteriile şi inflamaţia deja prezente în boala gingivală, ar putea agrava o infecţie, şi ar putea duce chiar la infectarea cu SARS-CoV-2, sau gingiile ar putea servi mai degrabă ca un indicator al sănătăţii generale. De altfel, boala parodontală este, de asemenea, mai răspândită la pacienţii cu hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet, astm, sarcină şi cancer, toate comorbidităţile cunoscute ale COVID-19.

Acesta nu este singurul studiu care leagă coronavirusul şi sănătatea gingiilor. Cercetările din Mexic şi Marea Britanie lansate în iunie şi noiembrie anul trecut, au identificat, de asemenea, boala parodontală ca fiind un factor de risc semnificativ de infecţie severă cu SARS-CoV-2 şi deces. Simptomele orale descoperite recent, cum ar fi „ limba COVID‟, care provoacă umflături, inflamaţii şi decolorare a limbii, conduc în continuare conexiunea dintre virus şi problemele cavităţii bucale.

Cu toate acestea, până la finalizarea mai multor cercetări, nu există o asociere clară între boli şi nici o modalitate de a spune dacă tratamentul bolii parodontale poate reduce şi riscul de complicaţii COVID-19. De asemenea, în cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că pacienţii cu COVID-19 cu afecţiuni ale gingiilor aveau de nouă ori mai multe şanse de a muri , de 4,5 ori mai multe şanse de a necesita un ventilator şi de 3,5 ori mai multe şanse de a fi admişi la UCI decât pacienţii fără semne de probleme dentare.

Studiul menţionat mai sus a descoperit niveluri ridicate de markeri sanguini care indică inflamaţie la pacienţii cu COVID-19 care au afecţiuni ale gingiilor, ceea ce înseamnă că inflamaţia sistemică ar putea fi vinovatul din spatele riscului mai mare de complicaţii: „Aşa cum se ştie, sănătatea bucală este legată de sănătatea pulmonară şi cardiovasculară. De fapt, ceea ce se întâmplă în gura noastră afectează sănătatea întregului organism. Cavitatea bucală este locul de pornire al infecţiilor.‟, adaugă dr. Nassar.

Cum poate fi prevenită boala gingivală?

Dacă îţi sângerează gingiile atunci când te speli sau când foloseşti aţa dentară, acesta este probabil un semn al bolii parodontale. Gingiile umflate sunt, de asemenea, un prim simptom comun, iar în unele cazuri ar putea apărea şi durerea, deşi gingiile nedureroase sunt mai frecvente.

„Pentru a vă menţine gura într-o formă bună, este recomandat un periaj de două ori pe zi şi folosirea aţei dentare cel puţin o dată pe zi, care poate elimina în mod eficient bacteriile care cauzează boala gingiilor. De asemenea, este necesar să te prezinţi la un consult la medicul stomatolog cel puţin o dată pe an (ideal la fiecare şase luni), deoarece vei beneficia de un periaj profesional şi o monitorizare a problemelor serioase‟, este recomandarea specialistului. Sursă foto: Shutterstock 



Recente

faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg