Totul despre reflexoterapia picioarelor, o metodă eficientă pentru detoxificare

1 shutterstock 77136316 jpg jpeg

Reflexoterapia plantară sau podologia reflexă se bazează pe stimularea zonelor numite reflexe, situate la nivelul picioarelor, pentru a acţiona asupra corpului şi psihicului. Prin masaj ori presiune pe aceste puncte reflexogene, pot fi ameliorate funcţiile corpului sau organele cu probleme.

Activarea prin presare a zonelor reflexogene, situate pe suprafaţa corpului, la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă, ajută la eliberarea toxinelor. Poziţia preponderent bidepidă favorizează acumularea reziduurilor în zonele inferioare ale trupului, dar prin reflexoterapie plantară se poate remedia acest neajuns.

Îmbunătăţeşte fluxul sangvin şi eliberează toxinele

Metoda de tratament presupune presarea si activarea zonelor care facilitează circulaţia sângelui. Prin fluxul de sânge îmbunătăţit, este accelerat şi transportul de toxine spre organele de eliminare sau de detoxificare, urmând ca după mai multe şedinţe de tratament, cristalele să se elimine şi să amelioreze starea de sănătate. Depunderile de toxine se simt la palpare ca nişte cristale, acestea fiind, de fapt, acumulări de oxalaţi de calciu, acizi din proteine şi componente chimice nocive organismului. În acelaşi timp, toxinele din alimentaţie se stochează la nivelul plămânilor, ficatului, în vezica biliară şi colon. Prin şedinţele de reflexologie, funcţiile organismului sunt optimizate, iar circulaţia sangvină, limfatică şi bioenergetică sunt îmbunătăţite.

Cunoscută, încă din vechime 

Practicată în China încă de acum cinci milenii, reflexoterapia a fost utilizată şi în Egiptul antic. Dovadă stă fresca din anul 2.300 î.Hr., descoperită în mormântul medicului Ankmahor, din necropola de la Sakkarah, care înfăţişează câteva personaje manipulând picioare şi mâini. 

În Occident, studiul zonelor reflexogene a început cu lucrările medicului ORL-ist William Fitzgerald (1872-1942). Acesta a căutat o modalitate prin care să producă un efect anesteziant, în scopul de a efectua mici intervenţii. Astfel, în anul 1913, specialistul a constatat că presarea anumitor puncte reduce senzaţiile dureroase într-o anumită zonă 

Citeşte şi: Terapia cu nămol reduce durerile artritei şi întăreşte imunitatea

INFO: Reflexoterapia plantară este eficientă în caz de alergii, artrită, cistită, colită, indigestie, insomnie, migrenă, răceală, sinuzită cronică, sindrom premenstrual, dar şi reumatism.

Ce se întâmplă în cadrul unei şedinţe

De obicei, consultaţia durează mai mult de o jumătate de oră, timp în care reflexologul face un bilanţ complet al stării de sănătate, după ce examinează în detaliu picioarele. Este necesar să stai întinsă, în poziţie confortabilă, cu picioarele goale, uşor ridicate. În principal, terapeutul va încerca să detecteze o eventuală afecţiune, care presupune tratament specific, cum ar fi bătături, băşici, veruci plantare, infecţii. În acest caz, se impun precauţii suplimentare, iar terapia prin presarea punctelor reflexogene poate fi amânată. Apoi se poate efectua şi masajul ori tehnica reflexogenă, pentru remedierea blocajelor.

După un masaj uşor al picioarelor, se trece la reflexoterapie. Astfel, cu degetul mare, se explorează toată suprafaţa picioarelor – tălpi, margini, partea de deasupra, glezne, călcâie – pentru a detecta zonele sensibile care necesită tratament. În medie, sunt necesare şase – opt şedinţe. Uneori, o singură şedinţă poate fi suficientă.

Sursă foto: Shutterstock