Tradiţii de vară în lume

1 82819 original jpg jpeg

Fiecare anotimp are specificul său şi prilejuieşte tot felul de manifestări menite să apropie oamenii. Aceştia îşi împărtăşesc bucuria de a trăi, socializează sau îşi consolidează relaţia cu divinitatea.

România: obiceiuri de Gustar

La noi, de 1 august, oamenii stropesc grădinile şi livezile cu agheasmă şi sfinţesc grâu la biserică, pentru a-l amesteca cu seminţele ce urmează să fie semănate. Pe 6 august, la Schimbarea la Faţă, se duc la biserică poame din noua recoltă şi se împart. Începând cu această zi fructele, în special strugurii şi prunele, sunt numai bune de gustat, de unde şi numele popular al lunii – Gustar. Pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei. Fetele nemăritate culeg flori din grădină, le duc la biserică şi le pun la icoane, cu credinţa că familiile le vor fi protejate de necazuri. Cele care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zile un fir de năprasnic şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Femeile însărcinate se roagă şi ele, ca să fie protejate pe durata sarcinii şi să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei răposaţi, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Bali: Festivalul zmeielor

În iulie-august, în insula Bali are loc un festival internaţional, care e atât o competiţie de etalare a măiestriei echipelor de manevrare a zmeielor, cât şi o manifestare cu conotaţii religioase. Asta, fiindcă zmeiele au un scop spiritual: trimiterea de mesaje către zeii hinduşi pentru o recoltă bogată. Pe „Insula Zeilor“ competiţiile aeriene sunt completate de festivităţi la fel de atractive.

Marea Britanie: sărbătoarea recoltei

Între 1 august şi 1 septembrie, britanicii sărbătoresc Lammas. Sărbătoarea marchează începutul culesului, când fermierii merg la biserică pentru a mulţumi pentru roadele bogate. Ei fac jimble din grâul nou şi le aduc pentru împărtăşanie. Ca să aibă noroc, oamenii lasă prima pâine făcută din porumb să se usuce, apoi o rup şi lasă bucăţile la colţurile hambarelor. Fermierii aveau obiceiul să le dăruiască lucrătorilor o pereche de mănuşi. În Exeter, o mănuşă mare albă se punea în vârful unui par care era decorat cu flori, pentru ca lumea să ştie că festivalul urma să înceapă. În perioada sărbătorii,  tinerii conveneau să aibă o căsătorie de probă, pentru a-şi da seama dacă se potriveau ca parteneri de viaţă.  

Scoţia: Ciulinosul alungă răul

În oraşul scoţian South Queensferry, în a doua vineri din luna august, are loc o ceremonie păgână, ale cărei origini s-au pierdut în negura vremii. Un localnic este acoperit cu ciulini şi este purtat în paradă prin tot oraşul. Se crede că parada aceasta are puterea de a alunga spiritele rele – şi se pare că alungă întâi copiii, care se sperie la vederea Ciulinosului.

China: festivalul iubirii veşnice

La 17 august anul acesta are loc festivalul Qixi, care reaminteşte un străvechi basm popular. De fapt, sărbătoarea cade într-a şaptea zi a celui de-al şaptelea an lunar, din calendarul chinezesc. Povestea face referire la  două stele, Altair şi Vega, aflate pe cele două laturi ale Râului Ceresc (Calea Lactee). Se crede că acestea au fost un tânăr văcar şi o fecioară ţesătoare, coborâtă din văzduh. Cei doi s-au căsătorit, dar s-au despărţit când ea s-a întors în lumea ei celestă. De atunci, îndrăgostiţii au voie să se reîntâlnească doar într-a şaptea zi a celei de-a şaptea lună lunară, când un stol de coţofene formează un pod peste Râul Ceresc. Dar dacă plouă în ziua respectivă, Râul se umflă şi strică podul, iar veşnicii îndrăgostiţi se pot vedea doar în anul ce vine. Conform tradiţiei, fetele se roagă pentru un cer fără nori în noaptea sortită sărbătorii şi visează să găsească un soţ bun şi iubitor.

… Din 16 până în 26 august are loc festivalul Esala Perahera, în Sri Lanka? Manifestarea e acompaniată de bătăi de tobe şi de parade ale elefanţilor acoperiţi cu stofe preţioase. Potrivit legendei, unul din dinţii lui Buddha a fost furat din mormânt şi se crede că a fost adus în Sri Lanka.