Tradiţii şi superstiţii de Crăciun 2021. Ce simbolizează colindele şi de ce să nu mănânci prăjituri înainte de Crăciun

1 colinde jpg jpeg

Oamenii cred în tradiţii şi în superstiţii pentru a atrage binele de partea lor, dar şi pentru a sta departe de cele rele. De-a lungul timpurilor, multe credinţe şi obiceiuri au fost respectate cu sfinţenie, în special cele care au legătură cu Crăciunul şi cu Sărbătorile de iarnă. Iată care sunt aceste tradiţii şi obiceiuri, ce sunt preţuite din moşi-strămoşi!

Superstiţiile şi tradiţiile sunt asociate cu aproape toate sărbătorile şi evenimentele majore, iar Crăciunul cu siguranţă nu face excepţie! Cea mai importantă sărbătoare a iernii abundă în diferite credinţe populare. Nimeni nu ştie cu exactitate cine le-a inventat sau când au apărut, însă un lucru este cert: au trecut cu brio proba timpului! Făcutul bradului, petrecerile în familie şi cadourile sunt doar o parte dintre obiceiurile preluate din străbuni. Iată şi altele!

Vâscul este aducător de noroc

Potrivit tradiţiei străbune, cei care se vor săruta sub vâsc vor avea parte de noroc în anul următor. Vâscul este asociat cu norocul în dragoste, el fiind atârnat în casele multor oameni în perioada Sărbătorilor de iarnă. Vâsul este considerat o plantă sacră de norvegieni şi de către indienii nord-americani, iar de sute de ani se crede că el aduce fericire şi bunăstare.

Colindele prevestesc fericirea şi alungă ghinionul

Cântecele religioase cântate de Crăciun, cunoscute ca si colindele populare, reprezintă o tradiţie străveche,respectată atât la noi în ţară, cât şi în alte ţări unde se sărbătoreşte Crăciunul. Mersul la colindat se practică şi astăzi, în special în zonele de nord ale ţării noastre şi se spune că vestesc naşterea lui Iisus Hristos şi că prevestesc fericirea şi norocul din Noul An. Se crede că dacă refuzi să primeşti colindătorii sau dacă nu îi răsplăteşti pe măsură cu bani sau cu mâncare, vei avea ghinion tot restul anului.

Citeşte şi: Povestea colindelor de Sărbători. În trecut, urătorii refuzaţi smulgeau porţile, mânjeau uşile cu păcură şi rosteau incantaţii malefice

Nimeni nu face activităţi grele, în ziua de Crăciun

De obicei, în zi de sărbătoare, tradiţia creştină spune că nimeni nu ar trebui să facă o activitate grea. Acest lucru este respectat, mai ales în ziua de Crăciun, iar dacă vei face o muncă dificilă, vei avea parte de ghinion. Acest obicei este preţuit în aproape toate religiile şi asta de sute de ani.

Prăjiturile se consumă în ziua de Crăciun

În secolul al XIX-lea, prăjiturile preparate în casă pentru sărbătorirea Crăciunului erau consumate, de obicei, în seara din Ajunul Crăciunului. Conform tradiţiei, cine consuma prăjiturile înainte de apus urma să aibă ghinion. Acest obicei încă se respectă, singura diferenţă este că preparatele se mănâncă în ziua de Crăciun. În aproape toate locuinţele, copiii sunt lăsaţi să mănânce prăjiturile pregătite de zor, înainte de sărbători, abia pe 25 decembrie. Unii spun că este păcat să mănânce „de dulce” în post, alţii încă mai cred cu tărie în credinţa străveche. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul consumului de alcool sau de cărnuri.

Citeşte şi: Vrăjitoare, animale şi creaturi înfricoşătoare. Cele mai ciudate personaje create în jurul tradiţiilor de Crăciun

Casele împodobite ţin spiritele rele departe

Majoritatea caselor, în perioada Crăciunului, sunt împodobite cu luminiţe şi cu decoraţiuni, care mai de care mai speciale, menită să atragă privirile celor din jur. Obiceiul împodobitului casei vine dintr-o tradiţie mai veche, care spune că pentru a sta departe de furia spiritelor rele, trebuie să îţi împodobeşti frumos locuinţa, în Ajunul Crăciunului.

În ce alte superstiţii mai credem:

  • Se spune că dacă vântul o să bată în ziua de Crăciun, el va aduce noroc;
  • Cel care se va naşte în ziua de Crăciun va fi norocos în viaţa şi va avea atracţie la bani;
  • Gospodăria va fi binecuvântată, dacă prima persoană care vizitează casa în ziua de Crăciun va fi un bărbat;
  • Porţile Raiului se deschid la miezul nopţii în Ajunul Crăciunului, iar cei care trec în nefiinţă, vor ajunge în Rai;
  • Pentru a fi sănătos şi norocos pe tot parcursul anului, se spune că este bine să mănânci peşte şi struguri, la masa de Anul Nou.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg