Înainte de a da buzna în cutia cu medicamente,încearcă câteva remedii naturale care chiar au efecte vizibile.

Oţetul de mere îmbunătăţeşte digestia

Dacă ai arsuri la stomac,nu ezita să bei puţin oţet de mere. Digestia proastă este cea care cauzează reţinerea alimentelor  în bolul alimentar pentru mai mult timp,fapt pentru care pot apărea arsurile stomacale. Oţetul de mere conţine două tipuri de acid:malic şi tartric,care au rolul de a grăbi procesul de digestie pentru ca stomacul să se elibere mai repede. Aşadar,pentru a preveni arsurile la stomac,bea o linguriţă de oţet de mere diluată într-o jumătate de pahar cu apă înainte de fiecare masă.

Guma de mestecat neutralizează acizii din stomac

Potrivit cercetărilor efectuate la Spitalul St. Thomas din Marea Britanie,persoanele care mestecă gumă după fiecare masă previn arsurile stomacale prin dublarea cantităţii de salivă din esofag,care are rolul de a neutraliza acizii din stomac. " Nu trebuie să mesteci gumă tot timpul, ci doar în momentul în care ai arsuri",afirmă directorul Centrului Medical Chapman din California,John Lipham.

Ceaiul de mentă combate crampele abdominale

Ceaiul de mentă conţine 40 de ingrediente active care combat afecţiunile digestive. 3 ceşti pe zi diminuează crampele abdominale,greaţa,balonările şi arsurile la stomac în proporţie de 75%,potrivit unui studiu realizat la Universitatea McMaster din Canada.

Bomboanele cu ghimbir reduc senzaţia de greaţă

Mănâncă în fiecare zi una,două bomboane cu ghimbir şi scapi de greaţă în mai puţin de 30 de minute,potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cleveland. Acestea sunt la fel de eficiente ca medicamentele pentru greaţă,fără a avea efecte adverse,precum somnolenţă. De asemenea,consumul zilnic a două bomboane cu ghimbir poate ajuta la combaterea arsurilor stomacale cu cel puţin 40%. Studiile arată că ingrediente active din compoziţia bomboanelor,ghimbir şi curcumină,nu doar îmbunătăţesc digestia şi elimnă greaţa,ci stimulează şi fierea pentru a produce mai multă bilă.

Pâinea de secară combate constipaţia

Multe persoane se confruntă cu constipaţia. Însă,consumul regulat de pâine de secară este un bun remediu împotriva acestei afecţiuni,având efecte mai bune decât laxativele. Pâinea de secară reglează tranzitul intestinal,datorită unei fibre dietetice,denumită arabinoxylan ce se găseşte în cantitate mare în compoziţia acesteia.  

Legumele şi fructele coapte,recomandate în SCI

Sindromul de colonului iritabil (SCI) este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale,apărând la una din 3 persoane. Cele mai comune simptome ale acestei afecţiuni sunt:durerea în partea inferioară a abdomenului,balonare după masă,eliminare excesivă de gaze,constipaţie alternând cu diaree,stomac zgomotos,senzaţia că intestinele nu se golosesc niciodată. În astfel de simptome este indicat să se opteze pentru un regim bazat pe consumul a cât mai multor fructe şi legume,însă nu în stare crudă,ci coapte,deoarece acestea nu irită intestinele.

De asemenea,exerciţiile fizice regulate favorizează o bună activitate a muşchilor intestinali,prevenind astfel apariţia SCI.