Primele menţiuni despre beneficiile trifoiului le avem de la vechii medici chinezi. Ei preparau din această plantă diverse ceaiuri pentru bolile femeieşti, arsuri şi dureri de oase. Treptat, s-au descoperit şi alte beneficii.

De ajutor în tuse convulsivă

Trifoiul roşu este bogat în vitaminele A, B, C şi E, dar şi în minerale: magneziu, calciu, fier, fosfor; flavonoide, taninuri, uleiuri esenţiale. S-a observat că are un efect pozitiv în caz de bronşită şi tuse convulsivă. Iată cum poţi prepara remediul: pune pe foc un litru de apă, iar când dă în clocot adaugă trei linguri cu frunze şi flori de trifoi bine mărunţite. Lasă la fiert 15 minute, la foc mic, apoi închide focul şi lasă amestecul să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Se administrează câte o lingură, înainte de masă, până când simtomele dispar.

Mai citeşte şi: Ceaiuri benefice pentru sistemul respirator

Calmează durerile menstruale

Ceaiul de trifoi roşu este un bun detoxifiant, dar şi un calmant pentru dureri. Se poate administra în caz de dureri menstruale sau sângerări abundente. Prepară remediul dintr-o lingură de pulbere de trifoi, peste care toarnă două căni cu apă clocotită. Acoperă vasul şi lasă la infuzat 10 minute. După ce se răceşte, strecoară soluţia printr-un tifon. Se bea câte o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale. Foloseşte tratamentul până la dispariţia simtomelor.

Mai citeşte şi: Ai dureri menstruale intense? Aceste boli pot fi de vină!

Tratament pentru constipaţie

Constipaţia nu este luată, de multe ori, în serios. Totuşi, este o afecţiune cu care nu e de glumit. Un ceai care te poate ajuta se poate prepara din două linguri de trifoi roşu, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se strecoară.  Se bea câte un sfert de cană pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Tratamentul se poate face timp de trei zile.

Tinctura de trifoi roşu, o opţiune de tratament pentru ateroscleroză

Ateroscleroza este frecvent asociată cu îmbătrânirea. Afecţiunea apare atunci când vasele de sânge care transportă oxigenul şi substanţele nutritive devin groase şi rigide. O modalitate de a preveni această problemă de sănătate o reprezintă tinctura de trifoi roşu. Iată cum se prepară: umple un borcat de 2 l (închis la culoare) cu flori de trifoi, apoi toarnă peste ele 500 ml vodcă sau alcool. Acoperă şi lasă la loc răcoros, timp de două săptămâni, agitând din când în când borcanul. După ce se strecoară prin tifon, se administrează câte o linguriţă, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masa de prânz. Tratamentul se ţine o lună de zile.

Dizolvă pietrele la rinichi

Litiaza renală (pietrele la rinichi) este o afecţiune des întâlnită, care poate crea un disconfort accentuat. Se spune că unul din zece oameni va face o piatră la rinichi, la un moment dat în viaţă. S-a observat că un remediu preparat din trifoi roşu poate dizolva pietrele la rinichi. Peste o lingură cu plantă mărunţită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se recomandă administrarea a 100 ml de infuzie de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.  Tratamentul se face pe o perioadă de trei săptămâni şi se poate reluat după o pauză de o lună.

Mai citeşte şi: Cele mai eficiente deodorante naturale

 

Sursa foto: Shutterstock