O baie de dimensiuni modeste are şi ea un avantaj:oferă intimitate. Totuşi,dacă este singura baie dintr-un apartament,poate deveni o problemă. De aceea,este nevoie să apelezi la câteva subterfugii care să dea impresia de amplitudine.

Unul dintre ele este ca zona căzii să fie delimitată de restul camerei prin perdele în culori deschise sau prin cabine cu pereţi transparenţi care nu dau senzaţia de bariere vizuale. Corpurile de iluminat din baie este bine să fie poziţionate strict în zona oglinzii,ceea ce va face ca lumina să fie distribuită uniform în întreaga încăpere.

Culori pastelate, nu tari

Iluzia de spaţiu amplu poate fi obţinută şi cu ajutorul vopselelor în culori pale. Este recomandată evitarea culorilor stridente pentru pereţi. Accentele de culoare se adaugă la final, prin prosoape şi accesorii. Culorile care induc starea de linişte sunt îndeosebi cele reci, dar numai dacă sunt alese în tonuri delicate.

Vopsirea unui perete într-o culoare mai închisă decât cea folosită pe un perete alăturat este un alt truc de lărgire a spaţiului. La fel de ingenioasă este şi soluţia de a vopsi în alb întreaga baie, pentru a da un fond, apoi se pot realiza în jurul chiuvetei dreptunghiuri de culoare. Vor da adâncime acelui spaţiu şi vor lărgi spaţiul.

Alegerea plăcilor ceramice

Din faianţă sau gresie, plăcile pentru băile mici este indicat să fie cât mai mari. Avantajul modelelor cu dungi verticale este că par să lungească încăperea. Un alt truc este extinderea plăcilor până la tavan spre a da înălţime camerei. De asemenea, se poate trasa o dungă de delimitare a plafonului de pereţi sau o cornişă. În acest fel,privirea este atrasă de tavan, ceea ce iarăşi conferă spaţialitate camerei de baie. Cornişa are şi avantajul de a rotunji muchiile tavanului.

Mobilierul suspendat creează spaţiu

Alegerea unor dulapuri suspendate sau a unui blat cu lavoar ceramic şi dulap ataşat sunt soluţii excelente pentru băile mici. Lavoarele cu picior sunt o alternativă, căci spaţiul rămas vizibil sub lavoar conferă lărgime băii.

Acelaşi efect îl au şi oglinzile mari care pornesc din apropierea chiuvetei şi se întind până la jumătatea camerei de baie sau chiar mai sus. În plus, o investiţie bună este achiziţionarea unei cabine de duş în locul căzii de baie.

Pentru că adesea cabina nu se potriveşte băii din cauza aşezării ferestrei,e indicat să fie cumpărate cada de duş şi panoul cu baterie după luarea unor măsurători, rămânând ca uşile cabinei să fie realizate la comandă.

Credit foto: www.fotolia.ro