Trucuri pentru menţinerea siluetei în perioada Paştelui

1 gianluca mech nutritionist 1 jpg jpeg

Trei zile - dacă nu mai mult - de friptură de miel, drob, ouă, cozonac, pască şi câte şi mai câte bunătăţi, toate greu de rezistat şi toate pline de calorii ce abia aşteaptă să se aşeze pe şoldurile tale. Mâncărurile tradiţionale de Paşte nu trebuie, însă, eliminate cu totul pentru a-ţi menţine silueta, şi aşa greu încercată de statul acasă. Controlul porţiilor şi mişcarea, chiar dacă este vorba doar de alergat în jurul mesei, sunt esenţiale în menţinerea greutăţii corporale optime. Dar există şi alte trucuri pentru a nu pune în greutate şi a te bucura, în acelaşi timp, de deliciile culinare din perioada Paştelui.

Nutriţionistul italian Gianluca Mech îţi oferă câteva sfaturi utile despre cum să ai parte de o masă sănătoasă în zilele de Paşte, fără să renunţi, totuşi, la gusturile bogate care îţi mângâie papilele gustative.

Curcan în loc de miel

Sfatul meu este să încercaţi să urmaţi principiile unei diete sănătoase chiar şi cu ocazia mesei de Paşte. Vă recomand o masă din care să nu lipsească legumele şi salatele, peştele sau carnea albă, fructele şi leguminoasele. V-aş recomanda, de asemenea, să încercaţi să înlocuiţi carnea roşie de miel cu carne albă, cum ar fi cea de curcan.

Citeşte şi: Cum să organizezi o seară SPA acasă în cinci paşi simpli

Calitate, nu cantitate

Aveţi grijă la dimensiunile porţiilor de mâncare. Acestea nu trebuie să fie mari. Ţineţi minte că întotdeauna contează calitatea, nu cantitatea. Mâncaţi încet şi savuraţi pe deplin fiecare înghiţitură. Astfel, senzaţia de saţietate se va instala mult mai repede. În plus, nu veţi avea tentaţia să mâncaţi mai mult decât de obicei.

Ceaiul de după masă

După masa de Paşte, savuraţi în voie un ceai verde, de fructe sau de plante medicinale, neîndulcit. Asta ajută la stimularea funcţiilor digestive şi metabolice, purificând ficatul şi intestinele.

Deserturile, doar de gust

Bineînţeles că deserturile nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Limitaţi-vă la o felie de cozonac! De asemenea, vă puteţi îndulci cu puţină ciocolată neagră. Consumată cu moderaţie, aceasta este extrem de hrănitoare şi ne ajută să avem o stare de bine. Moderaţia este cheia unei diete echilibrate.

Citeşte şi: 5 motive pentru care primăvara slăbeşti mai uşor

Nu ciocni prea multe ouă

Dacă nu aveţi probleme legate de colesterol, iar felurile de mâncare nu abundă în grăsimi, puteţi mânca un ou fiert pe zi. Dacă încercaţi să ţineţi în frâu nivelul colesterolului, nu este recomandat să consumaţi mai mult de trei ouă pe săptămână. Iar aceste recomandări sunt valabile atât de Paşte, cât şi în restul timpului.

Cozonac de casă

Cozonacul şi pasca nu lipsesc de pe masa de Paşte. Asta cu siguranţă. Optaţi însă pentru cele făcute în casă, în detrimentul celor pe care le găsim în comerţ. Acestea din urmă conţin tot felul de ingredente nesănătoase. Şi aici mă refer la conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiţi ingrediente naturale sau, de ce nu, optaţi pentru o reţetă vegană. Folosiţi cât mai puţin zahăr, umplutură şi renunţaţi la orice tip de glazură.

Pâinea cea de toate zilele

Mesele de sărbătoare sunt automat compuse din alimente mai grele decât de obicei. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi cu preparate tradiţionale, încercaţi să renunţaţi pe cât posibil la pâine în această perioadă. Sau cel puţin să o înlocuiţi cu pâine care conţine o cantitate ridicată de cereale şi obţinută 100% din făină de grâu integral. Aceasta conţine fibre insolubile care ajută la o mai bună digestie, dar şi la prevenirea cancerului de colon.