Atunci când impulsurile îi acaparează, cei mici nu se pot autocontrola, deoarece nu au această capacitate dezvoltată. Oricât de mult te-ai strădui să le explici, ce este bine şi ce nu, ei acţionează direct, fără a se mai gândi la ceea ce le-ai spus. Cum trebuie să procedezi astfel încât copilul să te asculte, dar fără să îl forţezi? Află din rândurile de mai jos!

1. Intră în jocul lui! Copiii care se lasă conduşi de „magia‟ jocurilor, uită adesea de cuvintele tale, oricât de mult ai încerca să îi faci să asculte. Pentru a-l face pe copilul tău să te asculte, încearcă să intri în jocul lui, să te apleci uşor către el şi să pui mâna pe umărul lui, fără să ridici tonul. Acest truc va contribui la creşterea şanselor de a te face auzit.

2. Vorbeşte-i în şoaptă! Vorbitul pe tonuri înalte nu este niciodată o soluţie, deoarece copilul se poate obişnui cu acest tip de comportament şi nu va mai reacţiona aşa cum îţi doreşti. De aceea, dacă copilul tău ţipă, încearcă să vorbeşti calm şi chiar să îi şopteşti care sunt efectele pe care comportamentul lui le poate avea. Această metodă funcţionează bine atât asupra copiilor mici, dar are un efect bun şi asupra adolescenţilor. Se pare că înţelegerea unei şoapte necesită mai mult efort mental, iar acest lucru face ca o persoană să fie distrasă de la alte lucruri. În plus, frazele importante spuse în şoapte pot contribui la bunăstare, iar pentru copii, o voce liniştită are adesea un efect calmant.

Citeşte şi: Efecte nocive folosite de părinţi în educaţia copiilor. Pe lista neagră: „Bravo, te-ai descurcat de minune!”

3. Foloseşte fraze scurte! Creierul copiilor sub 7 ani nu poate stoca informaţii mari, de aceea nu are sens să foloseşti fraze lungi şi mai multe propoziţii atunci când încerci să îi atragi atenţia copilului tău. Cel mai bine este să foloseşti propoziţii simple şi să scurtezi totul în 1,2 fraze scurte. Astfel, informaţiile vor fi percepute mai rapid.