Întreaga suflare americană avea propriile dificultăţi de depăşit. Moartea conducătorului lor a venit ca ultima picătură dintr-un pahar deja plin. Mulţi aproape că nu voiau să creadă crudul adevăr, motiv pentru care s-a decis organizarea unui eveniment care să le demonstreze oamenilor pierderea preşedintelui lor.   

Astfel, corpul neînsufleţit al preşedintelui american a fost îmbălsămat pentru a rezista unui turneu naţional de 19 zile. Doar că, la acea vreme, întregul proces de îmbălsămare nu era perfecţionat şi faimosul cadavru trebuia să reziste la o călătorie prin 13 oraşe, timp de 19 zile, în care stătea într-un sicriu deschis şi mutat adesea din trenuri.

Pentru a-l menţine pe Lincoln într-o stare cât mai bună pe durata întregii perioade, un îmbălsămător a trebuit să însoţească trupul neînsufleţit al acestuia şi să aplice soluţiile respective la fiecare oprire a regretatului preşedinte. Cu alte cuvinte, Abraham Lincoln a fost îmbălsămat de 13 ori!

The New York Times a scris despre delicatul subiect la acea vreme: “Nu va fi posibilă continuarea expoziţiei prea mult timp pentru simplul motiv că trupul a fost constant zgâlţâit, lucru care a făcut posibilă depunerea prafului. În plus, a fost expus soarelui şi aerului, ceea ce a contribuit la degradarea lui...”

Totuşi călătoria post-mortem a lui Abraham nu s-a încheiat odată cu faimosul turneu funerar...