Gălbenelele sunt eficiente în caz de colecistite

Colecistitele sunt inflamaţii,acute sau cronice,ale peretelui vezicii biliare. Colecistita acută,foarte dureroasă,este provocată de infecţii cu diferiţi germeni microbieni-salmonele,colibacili,stafilococi.
Pentru uz intern,prepară infuzii de:

-flori de gălbenele,coada-şoricelului,muşeţel,arnică,urzică,păpădie,sunătoare,mătase de porumb-40 g la două căni cu apă clocotită.
-Foloseşte şi decocturi din seminţe de in,anason,chimion,fenicul şi ovăz.
-Pentru uz extern,pune pe abdomen cataplasme cu varză crudă strivită,ţine-le câteva ore şi schimbă-le de 2-3 ori pe zi.

Atenţie! În crizele acute,trebuie limitate din alimentaţie grăsimile,carnea grasă,ouăle,brânzeturile grase,prăjelile,condimentele,ciocolata,cafeaua şi alcoolul. Dimineaţa,pe stomacul gol,consumă 50 ml zeamă de ridichi negre,rase.

Busuiocul,contra indigestiilor

Indigestiile sunt cele mai frecvente afecţiuni de Sărbători şi se manifestă printr-o senzaţie neplăcută de plin,durere în partea superioară a abdomenului,arsuri,balonare,uneori greaţă şi vărsături.
Pentru uz intern,foloseşte infuzii de:

-salvie-o linguriţă cu frunze la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat 10-15 minute,bea 2-3 căni pe zi.
-busuioc-1-2 linguriţe cu plantă la o cană cu apă fierbinte. Acoperă 15 minute,după care bei,treptat,două căni pe zi.

Alte ceaiuri recomandate:

-mentă-efect antispasmodic;
-ghimbir – reduce gazele şi balonarea.

-muşeţel-efect antispasmodic şi antiinflamator;

Mai poţi folosi:

-gel de aloe vera-alină durerile;
-cărbune medicinal-dacă ai crampe provocate de gaze.

Alină durerile de bilă cu sunătoare

Colicile biliare pot să apară brusc,după mese,durerea iradiind spre centrul abdomenului sau către partea dreaptă a spatelui ori a umărului.

Pentru uz intern,foloseşte infuzii de:
-anghinare-o linguriţă la o jumătate de litru de apă. Bea această cantitate treptat,în cursul zilei.
-sunătoare-1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă. Bea zilnic două căni,dimineaţa şi seara,şi evită expunerea la soare.
-cicoare-o linguriţă cu frunze uscate la o cană cu apă. Bea 1-2 căni pe zi.
-păpădie-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.

Anasonul,bun împotriva pancreatitei

Principalul simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominală intensă,urmată de icter. Factori favorizanţi sunt consumul excesiv de alcool,asociat cu preparate bogate în grăsimi.

Pentru uz intern,foloseşte infuzii de:

-sânziene-două linguriţe cu plantă uscată şi mărunţită,infuzează 15 minute într-o cană cu apă clocotită,strecoară şi bea 2-3 căni pe zi.
-la fel de bun este şi un decoct de anason-10 grame de seminţe pisate la o cană cu apă clocotită,acoperă 15-20 de minute şi bea această cantitate zilnic,fracţionată în trei reprize,înainte de mese.

Mai poţi folosi următoarele:

-tinctură de păpădie-20 g de rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g de alcool;lasă la macerat două săptămâni la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi ia câte 15-20 de picături de 2-3 ori pe zi
-ulei eteric de anason,din care iei 8-12 picături pe zi,fracţionate în 2-3 reprize.

De consumat:rădăcină de ghimbir,rădăcină de lemn-dulce,coajă de scorţişoară,salată de păpădie.

Atenţie! 

Mănâncă des,în porţii mici. Nu face exces de ouă,brânzeturi grase,prăjeli,mezeluri,bere,fasole şi cofeină.