Tu ştii când un grătar devine toxic pentru organism?

1 gratar picnic carne friptura shutterstock 404044714 jpg jpeg

Când faci grătar, mai ales în această perioadă, evită cele mai frecvente greşeli de preparare. În funcţie de modul cum este generată căldura, grătarul poate fi constitui o masă delicioasă şi sănătoasă ori de-a dreptul periculoasă.

În primul rând, nu face rabat de la regulile de igienă şi asigură-te că ai la îndemână suficientă apă potabilă. Oamenii ating carnea crudă şi apoi îşi dau seama că nu au cu ce să se spele pe mâini sau o fac necorespunzător. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul legumelor pentru salată.

Nu găti friptura direct pe foc

În caz că nu ştiai, în urma arderii cărbunelui sau lemnului se degajă substanţe cancerigene, care se impregnează în carne. De aceea, pentru a limita acest risc, foloseşte brichete speciale pentru grătar, pe care le găseşti în comerţ. Dacă sub grătar ai foc direct, trebuie să ştii că atunci când grăsimea scursă din carne se aprinde, degajă substanţe cancerigene. Iar acest efect nedorit vine la pachet cu pericolul produs de arderea cărbunilor. Mai exact, fumul şi substanţele extrem de toxice contaminează alimentele. De aceea, dacă ai grătar cu foc direct, supraveghează cu atenţie grăsimea scursă din carne şi evită frigerea excesivă.

Sfat

Ia carne de la măcelari, pentru că aceştia îţi vor arăta ce pun în preparat şi nu te vei trezi acasă că ai cumpărat multă grăsime, zgârciuri şi foarte multă sare.

Bine de ştiut

Crusta formată la suprafaţa cărnii împiedică eliberarea apei şi a aromelor, păstrând gustul şi frăgezimea preparatului.

Se pătrunde mai bine carnea slabă

Aşteaptă ca focul să ardă mocnit, deci nu pune carnea direct pe flacără, şi alege pentru grătar carne cât mai slabă, pe care încearcă să o tai subţire. Este bine să ştii că, în cazul cărnii de pui, prepararea este mai dificilă, pentru că nu se pătrunde bine la articulaţii şi e risc mare de toxiinfecţie cu bacteriile Salmonella sau Campylobacter. Mai degrabă este bun peştele sau o carne slabă de purcel. Ar merge şi pieptul de găină dezosat. De cele mai multe ori, când carnea rămâne roşie la mijloc, deci nu este bine pătrunsă, creşte riscul de transmitere a unor paraziţi sau microbi. Pe de altă parte, micii prea rumeniţi, carbonizaţi la suprafaţă, înseamnă substanţe cancerigene. Iar cu cât carnea este mai grasă, cu atât mai multe sunt şi substanţele cancerigene şi toxice, pentru că grăsimea se descompune în compuşi iritanţi şi radicali liberi, nocivi pentru organism.

@shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg