În primul rând, nu face rabat de la regulile de igienă şi asigură-te că ai la îndemână suficientă apă potabilă. Oamenii ating carnea crudă şi apoi îşi dau seama că nu au cu ce să se spele pe mâini sau o fac necorespunzător. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul legumelor pentru salată.

Nu găti friptura direct pe foc

În caz că nu ştiai, în urma arderii cărbunelui sau lemnului se degajă substanţe cancerigene, care se impregnează în carne. De aceea, pentru a limita acest risc, foloseşte brichete speciale pentru grătar, pe care le găseşti în comerţ. Dacă sub grătar ai foc direct, trebuie să ştii că atunci când grăsimea scursă din carne se aprinde, degajă substanţe cancerigene. Iar acest efect nedorit vine la pachet cu pericolul produs de arderea cărbunilor. Mai exact, fumul şi substanţele extrem de toxice contaminează alimentele. De aceea, dacă ai grătar cu foc direct, supraveghează cu atenţie grăsimea scursă din carne şi evită frigerea excesivă.

Sfat

Ia carne de la măcelari, pentru că aceştia îţi vor arăta ce pun în preparat şi nu te vei trezi acasă că ai cumpărat multă grăsime, zgârciuri şi foarte multă sare.

Bine de ştiut

Crusta formată la suprafaţa cărnii împiedică eliberarea apei şi a aromelor, păstrând gustul şi frăgezimea preparatului.

Se pătrunde mai bine carnea slabă

Aşteaptă ca focul să ardă mocnit, deci nu pune carnea direct pe flacără, şi alege pentru grătar carne cât mai slabă, pe care încearcă să o tai subţire. Este bine să ştii că, în cazul cărnii de pui, prepararea este mai dificilă, pentru că nu se pătrunde bine la articulaţii şi e risc mare de toxiinfecţie cu bacteriile Salmonella sau Campylobacter. Mai degrabă este bun peştele sau o carne slabă de purcel. Ar merge şi pieptul de găină dezosat. De cele mai multe ori, când carnea rămâne roşie la mijloc, deci nu este bine pătrunsă, creşte riscul de transmitere a unor paraziţi sau microbi. Pe de altă parte, micii prea rumeniţi, carbonizaţi la suprafaţă, înseamnă substanţe cancerigene. Iar cu cât carnea este mai grasă, cu atât mai multe sunt şi substanţele cancerigene şi toxice, pentru că grăsimea se descompune în compuşi iritanţi şi radicali liberi, nocivi pentru organism.

@shutterstock