Ştii că e bine să mănânci legume crude, mai ales în sezon, dar imaginaţia ta se rezumă la salate. Sau, poate, membrii familiei sunt mofturoşi. Ei bine, încearcă să le propui bastonaşele crude din legume cu... orice. Fie că vorbim despre morcovi, tulpini de ţelină apio, ardei graşi sau capia, bucheţele de conopidă şi broccoli, castraveţi sau toată această bogăţie la un loc, legumele acestea se pot combina cu zeci de sosuri şi paste.

Pastă de ton, sos de brânză, hummus din ce vrei tu (năut, mazăre nouă, linte, sfeclă etc), pastă de brânză, pesto verde sau roşu, pastă de măsline, pastă de anşoa, icre, tzatziki, sos cremos de spanac, cremă de anghinare, zacuscă, sos picant ranch, sos cu muştar de Dijon şi ierburi mediteraneene şi multe altele. E imposibil să rezişti unor astfel de tentaţii cu legume, chiar dacă eşti cel mai înrăit carnivor.

Un alt trend este cel legat de preferinţa pentru supele-cremă de legume, fie ele calde sau reci. Acestea vor lua locul freshurilor şi smoothie-urilor şi, dacă nu le faci acasă, oferta din hipermarketuri e tot mai diversificată. În supe se păstrează coaja, seminţele şi pulpa legumelor, care, de obicei, în freshuri sunt îndepărtate. Iar asta înseamnă mai multe fibre şi mai multe vitamine.

Burgerii vegetali sunt la mare căutare. Până nu guşti unul, ai putea să strâmbi din nas. Dar o chiftea bine făcută şi condimentată din soia, năut, ciuperci sau sfeclă, cu o chiflă proaspătă şi cu sos te va convinge. 

Va fi tot mai încurajat consumul de peşte pescuit sustenabil. În loc de peşti mari şi scumpi, precum ton, somon sau peşte-spadă, consumă peşti mici: hering, stavrid, sardine. Aceştia conţin doze mari de grăsimi sănătoase şi sunt şi foarte gustoşi. 

Mâncărurile uşoare cer băuturi uşoare, ceea ce înseamnă cu un conţinut scăzut de alcool sau non-alcoolice. Mocktail, un termen tot mai des folosit (de la verbul "to mock" -  a înscena), e o copie palidă a cocktailului, în sensul că nu conţine alcool sau conţine foarte puţin, nu te ameţeşte şi poate fi consumat oricând, chiar şi dimineaţa. Aceste mixuri vor avea la bază băuturi slabe precum berea, cidrul sau vinul. Iar dacă vorbim despre cocktailuri, cele pe bază de gin sunt foarte populare. Un alt trend îl reprezintă cocktailurile pe bază de cafea sau espresso şi diverse băuturi (cremă de whiskey, rom etc). 

Cum spuneam, vara aceasta e sezonul mâncărurilor şi al băuturilor uşoare. Profită de ele şi de cele două reţete pe care ţi le-am pregătit. 

Burgeri din ciuperci

Ingrediente

4 ciuperci brune mari

4 ardei capia

200 g brânză cu mucegai albastru

2 linguri ulei

30 g unt

zeamă de lămâie

sare, după gust

piper, după gust

4 chifle graham

50 g rucola

Încingi grătarul şi coci ardeii capia, îi presari cu sare şi îi laşi câteva minute. Apoi îi cureţi şi torni peste ei uleiul şi zeama de lămâie. Îi laşi deoparte la scurs.

Pe grătarul încins pui ciupercile curăţate şi spălate cu pălăria în sus, le coci 5 minute, le întorci, le mai laşi 5 minute, apoi le scoţi şi le presari cu sare şi cu piper.

Tai chiflele, aşezi pe o jumătate frunze de rucola spălate şi uscate, o lingură de maioneză sau sosul preferat, o ciupercă cu pălăria în jos, presari bucăţele de brânză cu mucegai şi aşezi 4-5 fâşii de ardei copt.  Procedezi astfel până termini ingredientele.

Sos de iaurt cu castraveţi şi ierburi aromatice

Ingrediente

2 castraveţi

8 căţei usturoi

200 g iaurt grecesc 10 % grăsime

3 linguri ulei de măsline

sare, după gust

zeama de la 1/2 lămâie

1 linguriţă mărar tocat

1 linguriţă mentă tocată

1 linguriţă busuioc tocat

 Dai castraveţii prin răzătoare şi îi scurgi bine. Îi pui peste iaurt, adaugi usturoiul zdrobit, ierburile aromatice, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare şi piper după gust. Omogenizezi şi serveşti cu bastonaşe de legume. 

FOTO: Shutterstock