Uleiuri din plante de existenţa cărora nu ai aflat încă

1 71884 original jpg jpeg

Uleiul de măsline, de palmier sau de rapiţă sunt alternative comune în bucătărie pentru clasicul ulei de floarea soarelui. Pe lângă gustul deosebit, aceste uleiuri pe bază de plante conţin grăsimi mono- şi polinesaturate, bune pentru sănătatea inimii. Dar mai sunt multe alte uleiuri despre care ai vrea să afli.

De fapt,există numeroase uleiuri pe bază de plante care,adăugate în preparatele tale culinare pot adăuga varietate,arome noi şi interesante,şi,cel mai important,beneficii suplimentare pentru sănătatea ta. 

Uleiul din seminţe de dovleac

Acest ulei de culoare verdeînchis,extras din seminţele de dovleac prăjite,este perfect pentru salate şi sosuri,dar nu este indicat pentru gătit în general.

Uleiul din seminţe de cânepă

Acesta are grăsimi polinesaturate,necesare pentru o inimă sănătoasă,şi acizi graşi omega-3,un tip de grăsimi polinesaturate care poate oferi beneficii pentru o varietate de probleme de sănătate,inclusiv cancer,lupus şi artrită reumatoidă. Acest ulei are un gust delicat de alune de pământ,fiind deosebit de bun în pesto. El poate fi,de asemenea,folosit la salate sau stropit peste paste.  

Uleiul de sâmbure de caise

Uleiul acesta versatil are un gust curat,uşor. Poate fi folosit pentru a da gust pâinii prăjite,salatelor sau altor mâncăruri gătite la temperaturi ridicate.

Uleiul de alune

Bogat în grăsimi mononesaturate,precum şi în antioxidanţi,se crede că acesta poate preveni sau chiar întârzia deteriorarea anumitor tipuri de celule. Este delicat şi potrivit pentru gătitul preparatelor la temperaturi scăzute,sau stropit  peste mâncarea luată de pe foc. Aroma de alune se îmbină perfect cu peştele,cartofii,pastele şi fasolea. Uleiul de alune are o afinitate specială pentru ciocolată,deci îl poţi folosi cu încredere şi în deserturi.

Uleiul de seminţe de ceai

Acest import din Asia funcţionează foarte bine la temperaturi ridicate,făcându-l ideal pentru mâncarea prăjită. Uleiul din seminţe de ceainu este disponibil pe scară largă încă,dar merită căutat în pieţele asiatice sau on-line.

Uleiul de orez

Extras din straturile exterioare ale miezului de orez,care sunt eliminate în procesul de măcinare,acest ulei are multe în comun cu uleiul din seminţe de ceai. Este,de asemenea,folosit la temperaturi extrem de ridicate. 

Uleiul de avocado

Acesta oferă aceleaşi gr[simi mononesaturate,necesare pentru sănătatea inimii,plus luteină,care ajută la menţinerea sănătăţii ochilor,şi fitosteroli,care s-a dovedit că scade colesterolul. Acesta este un ulei potrivit şi pentru salate,dar şi pentru prăjeli.