Un conac şi o podgorie în Valea Călugărească se vând cu 465.000 de euro

1 83683 original jpg jpeg

Un conac de secol XIX, recent restaurat, şi o podgorie de cinci hectare, pe care cresc struguri din soiuri precum sauvignon blanc sau cabernet franc, au fost puse în vânzare cu un preţ de pornire de 465.000 de euro.

Străbătut şi el de faimoasa paralelă 45, coordonata geografică comună a renumitelor plantaţii din Bordeaux şi Toscana, domeniul viticol se află însă la numai 70 de kilometri de Bucureşti. Construit în 1881, imobilul are o suprafaţă utilă de aproximativ 470 metri pătraţi.

Complet consolidat în perioada 2003-2006 şi renovat în 2015-2016, conacul, denumit de actualii proprietari "Villa Valleverde", păstrează nobleţea şi farmecul unei clădiri peste care a trecut aproape un secol şi jumătate de istorie, dar în care regăseşti toate elementele care ţin de confortul lumii actuale.

La parter se află un salon pentru recepţii şi un altul gândit ca un spaţiu în care să aibă loc degustări de vinuri.

image

La etajele superioare sunt şase dormitoare, fiecare dispunând de baie proprie, şi alte două saloane de oaspeţi. Toate spaţiile, inclusiv crama, sunt mobilate şi amenajate în jurul conceptului unei locaţii destinate enoturismului sau turismului vini-viticol.

Proprietatea este racordată la reţeaua de gaz, iar încălzirea imobilului se face prin intermediul caloriferelor. Conacul dispune de alimentare cu apă de la reţeaua comunală, dar are şi un puţ forat care deserveşte ampla proprietate viticolă pe care o ancorează. Este vorba de aproximativ 5 hectare pe care de decenii se cultivă viţă de vie. Iar în 2017 a avut loc restructurarea completă a plantaţiei, printr-un program de reconversie.

image

Aşa că noile soiuri de struguri plantate (sauvignon blanc, fetească regală, cabernet sauvignon şi cabernet franc) îi vor permite viitorului proprietar să obţină vinuri cu denumirea de origine “Dealu Mare”, un brand redutabil încă din perioada interbelică. Din această veritabilă patrie a vinului se aproviziona de-a lungul timpului şi protipendada bucureşteană.

Principalul furnizor al Casei Capşa era în epocă avocatul Nicolae Basilescu, proprietarul a peste 100 de hectare cultivate cu viţă de vie. Iar povestea merge mai departe.

image

În prezent, Valea Călugărească face parte din seria de localităţi înşirate pe Drumul Vinului, un traseu rutier-turistic ce leagă podgoriile din zona Dealu Mare şi din împrejurimi.

Deocamdată zona este dominată de jucători specializaţi în producerea de vinuri în cantităţi mari (Crama Budureasca, Domeniile Tohani, Crama Dealu Mare, Domeniile Săhăteni etc.), iar nişa afacerilor care să se axeze pe combinaţia dintre turism de calitate şi producerea de vinuri de nivel premium este încă în etapa de pionierat.

image