Un medic cunoscut atrage atenţia: „Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentaţiei”

1 shutterstock 697932352 jpg jpeg

Lipsa totală de somn poate avea urmări fatale, aşa cum au arătat studiile de-a lungul timpului, dar şi rezultatele recente ale unei cercetări în domeniu. Un medic pediatru cunoscut atrage atenţia asupra consecinţelor pe care le aduce deprivarea de somn.

„Este cunoscut faptul că absenţa somnului are efecte grave asupra sănătăţii. De acum mai mult de un secol datează experimentele de deprivare a somnului la animal. (...) Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentaţiei. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare. Timp de 100 de ani s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurt-circuit. Dar nu este aşa. (...)”, a precizat medicul pediatru, dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de facebook „Spitalul virtual pentru copii”

Specialistul se leagă de un studiu publicat recent în revista ştiinţifică „Celula”. O echipă de cercetători din Departamentul de Neurobiologie din cadrul Universităţii Harvard (SUA) au descoperit care ar fi motivul pentru care deprivarea de somn ar putea deveni letală.

„Aici arătăm, folosind musculiţe şi şoareci, că lipsa somnului duce la acumularea speciilor de oxigen reactiv (ROS) şi la stresul oxidativ în consecinţă, în special în intestin. (...) Concluzionăm că moartea (n.r. vietăţilor) după restricţia severă de somn poate fi cauzată de stresul oxidativ, că intestinul este central în acest proces şi că supravieţuirea fără somn este posibilă atunci când este prevenită acumularea de ROS”, se precizează în introducerea studiului

Dr. Mihai Craiu a explicat că această cercetare „ne prezintă modul cum s-a ajuns la concluzia actuală că lipsa somnului ucide creierul, printr-un proces care are loc în tubul digestiv. Inţelepciunea populară face legătura dintre stomac şi suflet/afecţiune... Dragostea trece prin stomac.... Se pare că mai multe trec pe acolo”.

Citeşte şi: Ai insomnii? Antrenează-ţi creierul să adormi în 3, 2, 1...

Conform echipei de la Harvard, atunci când muştele mor de insomnie, schimbările letale apar nu în creier, ci în intestin. 

„In tubul digestiv al acestor musculiţe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) în timpul deprivării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se depăşeşte nivelul mortal. Există numeroase dovezi că ROS, în cantităţi foarte mari, au proprietăţi nocive, producând stres oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor si proteinelor organismului. Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice şi a respiraţiei”, a explicat medicul pediatru. 

În mod surprinzător, dacă muştele sunt hrănite cu antioxidanţi (molecule care neutralizează efectele stresului oxidativ) nu contează dacă nu au dormit deloc. „Chiar dacă nu au dormit aproape deloc, din cauza activităţii continue a creierului, ele au supravieţuit normal”, a mai scris dr. Craiu. 

La Roma, în 1894, o biochimistă rusă a făcut o prezentare la Congresul Internaţional de Medicină despre experimentele pe 10 căţeluşi, potrivit Quantamagazine

Ea şi asistenţii ei de laborator au ţinut câinii treji, în mişcare constantă 24 de ore; în aproximativ cinci zile, toţi căţeluşii muriseră. Lipsa totală de somn părea să omoare puii mult mai repede decât înfometarea: „Absenţa totală a somnului este fatală pentru animale chiar decât absenţa totală de hrană”. 

Somnul nu este un obicei inutil, ci este bun pentru sănătatea şi calitatea vieţii noastre. 

Citeşte şi: Prea multe sau prea puţine ore de somn îţi măresc colesterolul. Şi apneea duce la colesterol crescut

FOTO: Shutterstock.com