Un miliardar vrea să construiască un oraş unic, în deşert. Cât va costa şi ce facilităţi vor avea rezidenţii?

1 shutterstock 673536142 jpg jpeg

Inspirat de economistul secolului al XIX-lea Henry George, miliardarul american Marc Lore vrea să renunţe la proprietatea privată a terenurilor şi să le permită oamenilor să decidă cum să-şi administreze un oraş creat de el pe care vrea să-l numească Telosa.

Marc Lore nu este străin de acumularea de averi. Miliardarul a fondat două startup-uri pe care le-a vândut cu 550 milioane de dolari, respectiv 3,3 miliarde dedolari. A devenit conştient de cât de mare este diferenţa dintre bogaţi şi săraci, de aceea vrea să construiască un oraş de la zero, în deşert, pentru a crea o utopie modernă numită Telosa. Lore nu este primul care propune reinventarea planificării urbane pentru epoca modernă. Există deja aproximativ 150 de aşa-zise proiecte de „oraşe inteligente‟ în întreaga lume, finanţate de entităţi private sau guverne. Pentru Lore, niciunul dintre acestea nu are la bază mişcorarea decalajului dintre păturile sociale.

Lore vrea să cumpere aproximativ 200.000 de acri şi cercetează locuri din Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas şi Appalachians, SUA. Se lucrează deja la arhitectura preliminară a Telosa. Magnatul crede că oamenii şi societatea creează valoarea unui teren de altfel fără valoare, dar rareori primesc mult în schimb. A fost inspirat de economistul american Henry George din secolul al XIX-lea, care a dat vina pe inegalitatea economică. „Oraşele care au fost construite până acum de la zero seamănă mai degrabă cu proiecte imobiliare. Nu pun oamenii în centru. Dacă ai începe cu oamenii te-ai gândi imediat: « Care este misiunea acestui oraş şi care sunt valorile lui?»‟, a spus Lore.

Egalitatea dintre locuitori, caracteristica unică a oraşului Telosa

Oraşul se va numi Telosa, după cuvântul grecesc antic telos, care înseamnă „cel mai înalt scop‟. Lore ar vrea să ofere tuturor celor 5 milioane de viitori rezidenţi o flotă de maşini electrice autonome, transport public de mare viteză, educaţie şi asistenţă medicală. Pentru a face acest lucru, magnatul a decis să abordeze în mod direct problema valorii terenurilor şi a proprietăţii. Intenţionează să creeze o fundaţie care deţine terenul, în timp ce cetăţenii vor fi în continuare liberi să-şi construiască şi să-şi vândă casele.

Pe măsură ce oraşul în creştere atrage investitori, orice ban câştigat de fundaţie va finanţa direct toate serviciile social, eliminând impozitele pe proprietate pe care le cere capitalismul tradiţional.

Citeşte şi: Ce vom mânca în viitor. Listă cu alimente pe care cel mai probabil le vom consuma frecvent

În centrul oraşului, intenţionează să ridice un zgârie-nori numit „Turnul Echităţii‟, care să deţină ferme, rezerve de apă şi un acoperiş producător de energie, resurse împărţite egal între toţi cetăţenii.

Lore este convins că Telosa ar trebui construită având în vedere „designul oraşului de 15 minute‟, ceea ce înseamnă că locuitorii ar trebui să ajungă la şcoală, locul de muncă şi zonele de agrement şi cumpărături în doar 15 minute de la ieşirea din casă.

De unde va fi obţinută finanţarea celor 400 de miliarde de dolari necesare ridicării oraşului

Prima fază pentru construcţia Telosa va necesita 25 de miliarde de dolari, pentru a aduce, până în 2030, 50.000 de oameni care vor locui într-un cartier circular de aproximativ 607 hectare. Apoi, în următorii 40 de ani, magnatul se aşteaptă ca oraşul să se extindă la o populaţie de peste 5 milioane de locuitori, pe o suprafaţă de circa 60.700 de hectare care îl va costa în total aproximativ 400 de miliarde de dolari.

Potrivit CNN, visul miliardarului este producţia durabilă de energie, o aprovizionare cu apă suficientă pentru a rezistenta secetei şi o arhitectură ecologică. Pe lângă acestea, el visează la o bază economică a oraşului, pe care el o numeşte „echitate‟.

„Soluţia nu constă în impozite mai mari. Acesta este socialism. Pământul trebuie să fie deţinut de oameni, într-un fel capitalist‟, a declarat el. Pe măsură ce valoarea terenurilor creşte, creşte şi bugetul pentru educaţie, transporturi, asistenţă medicală şi alte servicii sociale, care vor fi împărţite în mod egal. „Încerc să creez un nou model pentru societate, în care bogăţiile să fie create într-un mod corect. Nu împovărează pe cei bogaţi. Nu creşte taxele. ‟

Finanţarea celor 400 de miliarde de dolari va proveni din subvenţii federale şi de stat pentru testarea autovehiculelor, de la investitori privaţi şi filantropi care sunt interesaţi de remodelarea societăţii în ansamblu. Cetăţenii Telosa vor putea participa la procesul decizional şi de bugetare a modului în care sunt utilizate fondurile pe care le deţine oraşul.

FOTO: Shutterstock



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg