Unde se află cel mai adânc loc din oceane. Aici a ajuns şi un regizor celebru

1 groapa marianelor jpg jpeg

Vaste întinderi de apă, oceanele ocupă în jur de 71% din suprafaţa Terrei. Explorate de oameni încă din cele mai vechi timpuri, oceanele au fost afectate, în ultimii 50 de ani, de factori precum schimbările climatice şi poluarea.

Există şi câteva superlative ale oceanelor, cum ar fi cel mai adânc punct al acestora. „Vârful Everest” al lumii acvatice este considerat Groapa Marianelor, localizată în Oceanul Pacific, în apropiere de Insulele Mariane. S-a format în urma procesului de subducţie, în zona unde se întâlnesc două plăci tectonice, cea asiatică şi cea pacifică. În 1875 au fost realizate şi primele măsurători ale locului, cu HMS Challenger, nava oceanografică folosită de Marina Regală a Regatului Unit. De-a lungul timpului, Groapa Marianelor a fost măsurată de mai multe ori, iar măsurătorile au arătat câteva diferenţe de adâncime.

Challenger Deep – cel mai adânc punct

Numele celui mai adânc punct din Groapa Marianelor este Challenger Deep. În timpul unei expediţii din 1957, s-a reperat o adâncime maximă de 10.990 de metri, pentru ca o altă explorare să indice adâncimea de 11.034 de metri, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA. Alte expediţii au arătat că adâncimea punctului Challenger Deep ar fi cuprinsă între 10.924 de metri şi 10.994 de metri.

Prima mare expediţie în Groapa Marianelor a avut loc pe 23 ianuarie 1960, fiind condusă de locotenentul american Don Walsh şi oceanograful elveţian Jacques Piccard. Ei s-au aflat la bordul batiscafului Trieste, durata coborârii cu batiscaful fiind de patru ore şi 48 de minute. Cei doi au ajuns la adâncimea de 10.916 metri.

James Cameron şi expediţia sa în Groapa Marianelor

Una dintre cele mai spectaculoase expediţii în Groapa Marianelor efectuate până acum este cea a cunoscutului regizor James Cameron („Titanic”, „Avatar”).

În luna martie 2012, regizorul a coborât la o adâncime de 10.898 de metri şi a explorat această zonă timp de trei ore, spre deosebire de expediţia lui Piccard, care a durat doar 20 de minute. Expediţia a fost realizată cu ajutorul minisubmarinul său, Deepsea Challenger, care are o lungime de opt metri, fiind echipat cu o cameră 3D şi cu proiectoare care au permis, pentru prima oară, pătrunderea luminii în acest loc inospitalier vieţii. Cameron a realizat aici şi un documentar de 90 de minute, care prezintă poveste scufundării sale în acest loc.



Recente

Elizabeth Hurley  jpg
obiceiuri demodate jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Eva Mendes, Ryan Gosling  jpg
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Emmanuel Macron, Brigitte Macron  foto Shutterstock jpg
Matthew Perry, în comă două săptămâni colaj  Sursa   Shutterstock jpg
Robert Downey Jr, Susan Downey  jpeg
Camilla Parker jpeg
Click! Pentru Femei jpeg
Olivia Munn, Christie Brinkley  foto   Shutterstock jpg
Chuck Norris  foto   Shutterstock, Imdb jpg
Familia Regala, obiceiuri alimentare jpg
Sharon Stone și Billy Baldwin  foto   Shutterstock, Sliver (1993) jpg
haine jpg
Angelina Jolie jpg
Lily Allen  foto   Shutterstock jpg
probleme in cuplu jpg
menstruatie  jpg