În ultimii ani, omul şi ursul s-au apropiat tot mai mult. Asta nu i-a făcut prieteni. Primul şi-a tot extins habitatul în pădure, sursele de hrană ale animalului s-au împuţinat, iar acesta a început să le caute în preajma omului. Aşa au apărut urşii gunoieri.

Acum sunt obişnuiţi cu oamenii,îi percep ca pe nişte fiinţe inofensive şi îi asociază cu hrana. E normal,astfel,să fie tot mai atraşi de noi,să nu ne mai ocolească,dimpotrivă. "Ursul evită să ia contact cu omul atunci când nu îl cunoaşte. Dacă îl cunoaşte, e posibil chiar să fie atras. Se frustrează uşor şi se răzbună, câteodată chiar pe copaci", spune dr. Daniel Lescai,şef clinică Spitalul Veterinar Salvavet-Ilioara.

Necazul este că,dacă ne întâlnim cu ursul,singura noastră şansă este să ne ignore. Nu fugiţi,pentru că şi un atlet de performanţă este ajuns fără probleme de urs (aleargă cu 30-40 km/oră). Nu vă urcaţi în copaci. Şi un urs de 300-350 kg ajunge sus în doar câteva secunde.

Nu aruncaţi cu pietre în el,nu ţipaţi,nu daţi cu sprai paralizant pentru că îl enervaţi şi mai tare. Singura soluţie e să vă retrageţi în linişte,să nu faceţi mişcări bruşte şi să speraţi să nu-i atrageţi prea mult atenţia.

"Pentru cei cu sânge rece, există varianta de a face pe mortul, pentru că urşii nu se hrănesc cu hoituri. Trebuie să nu vă mişcaţi, să nu vă simtă respiraţia, ceea ce poate fi mai greu. O altă şansă e să săriţi în apă, ursul fiind mai greoi la înot decât omul", explică specialistul.

5 sfaturi pentru a-l evita atunci când mergi în drumeţii, la munte

* mergeţi pe munte în grup şi vorbiţi normal,pentru a vă semnala prezenţa. Ursul nu trebuie să fie luat prin surprindere
* nu vă abateţi de la traseul marcat
* nu călătoriţi noaptea
dacă staţi cu cortul,la munte,nu vă ţineţi mâncarea descoperită pentru a nu atrage ursul,cu mirosul ei. Ţineţi-o afară,cât mai departe de cort
* evitaţi zonele cu fragi şi mure. Sunt mari şanse să fie vizitate de urşi