Vacanţă în mijlocul naturii: avantajele unui weekend petrecut la ţară (P)

1 turism rural jpg jpeg

Sunt mulţi turişti care consideră că nu poţi cunoaşte cu adevărat o ţară până când nu ai vizitat zonele sale rurale. Călătoriile cu taxiul ori cu mijloacele de transport în comun pentru a ajunge de la un obiectiv turistic la altul, prânzurile la cele mai bune restaurante ori o cafea savurată într-un loc cu poveste sunt esenţiale pentru un turist într-un oraş mare, însă pentru a avea o experienţă de călătorie completă, este necesar să vizitezi şi zonele rurale.

În unele comunităţi săteşti, poţi descoperi istoria ţării cu mai multe informaţii decât ai găsi într-un muzeu. De regulă, oamenii de la ţară sunt primitori, iar timpul petrecut aici te ajută să te relaxezi şi să îţi reîncarci bateriile.

Acesta este motivul pentru care, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să scape de marile aglomerări urbane, de oraşele poluate şi gălăgioase şi fie se mută într-o zonă rurală, fie îşi petrec cât mai multe weekenduri la ţară.

Timpul petrecut în mijlocul naturii poate fi extrem de reconfortant, mai ales dacă ai un job solicitant şi ai nevoie ca din când în când să evadezi din rutina zilnică. În prezent, majoritatea facilităţilor turistice rurale sunt adaptate nevoilor curente ale oamenilor. Astfel, viaţa rurală nu mai este ca acum 20-30 de ani, când era o discrepanţă majoră între condiţiile de trai de la ţară faţă de cele de la oraş.

Casele bătrâneşti au fost modernizate şi racordate la reţeaua de apă şi conducta de gaze, astfel încât să te poţi bucura de tot confortul. În zonele în care acest lucru nu a fost posibil, s-au găsit soluţii alternative. În localităţile izolate, au fost forate puţuri şi montate hidrofoare, astfel încât locuitorii să aibă mereu acces la apă. Totodată, sătenii au instalat boilere electrice, atât pentru baie, cât şi pentru bucătărie. Aceste dispozitive, atât de necesare în orice gospodărie, încălzesc rapid apa şi asigură un flux constant de apă caldă indiferent de sezon.

De asemenea, casele au fost dotate cu electrocasnicele necesare desfăşurării activităţilor casnice: de la aragaz şi cuptor (electrice, în cazul gospodăriilor care nu au fost racordate la conducta de gaze), până la espressor, blender, umidificator şi aparat de aer condiţionat. Astfel, în dimineţile de vacanţă nu îţi va lipsi cafeaua aromată şi smoothie-ul sănătos, însă le vei putea savura ascultând ciripitul păsărelelor şi nu claxoanele maşinilor.

Dacă nu te-am convins încă, îţi prezentăm în continuare şi alte avantaje ale unei vacanţe la ţară.

Oamenii sunt mai prietenoşi

La ţară, pare că timpul trece mai greu, iar oamenii sunt mai dispuşi în a lua o pauză pentru a vorbi cu un străin. În mediul urban, oamenii se ignoră unii pe alţii când traversează strada sau sunt atât de grăbiţi încât se lovesc reciproc în fuga zilnică. Nu acelaşi lucru se întâmplă în mediul rural, unde sătenii sunt mai relaxaţi şi activităţile sociale fac parte din sarcinile zilnice. Astfel, un weekend la ţară îţi oferă posibilitatea de a trăi ca un om de-al locului, poţi să descoperi tradiţiile străvechi şi să te bucuri de o experienţă nouă de fiecare dată.

Costurile sunt mai mici

Oraşele mari înseamnă, de cele mai multe ori, cheltuieli mari. Dacă eşti turist şi vrei să închiriezi o cameră de hotel în mijlocul oraşului şi să mănânci la unele dintre restaurantele cu tradiţie din localitate, trebuie să îţi pregăteşti un buget destul de mare de vacanţă. În schimb, viaţa la ţară este mult mai ieftină. Poţi sta la o familie de săteni sau să închiriezi o pensiune, dacă îţi petreci vacanţa într-un grup de prieteni, iar costurile de cazare pot fi la jumătate faţă de cele dintr-un centru urban. În plus, majoritatea alimentelor sunt cultivate local, ceea ce înseamnă că sunt proaspete.

E mai multă linişte

Dacă locuieşti într-un apartament în centrul oraşului, cel mai probabil te trezeşti în sunetul asurzitor al maşinilor. În schimb, dacă stai la ţară, te va trezi ciripitul păsărilor. Aşadar, dacă ai nevoie de o vacanţă pentru a scăpa de stres, un weekend într-un loc liniştit, cu puţine distracţii, este exact ce ai nevoie. Iar dacă eşti o persoană creativă, liniştea de la ţară te poate inspira să îţi termini proiectele de mult începute şi abandonate, fie că e vorba de scrierea unui roman, de fotografierea oamenilor sau de pictarea unor tablouri.

Aşadar, dacă îţi doreşti să îţi pui ordine în gânduri, să citeşti cărţile recent apărute şi să te bucuri de linişte, un weekend la ţară poate fi soluţia ideală pentru tine.

Sursă foto: AlikeYou/ Shutterstock