În fiecare minut, 5 vieţi sunt salvate datorită vaccinării. Cu toate acestea, încă 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate printr-o acoperire vaccinală mai bună.

,,Acoperirea vaccinală în România pentru copii şi adolescenţi variază între 67 şi 92% pentru diferitele tipuri de antigene, în condiţiile în care nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de 95% pentru toate categoriile. Iar dacă ne uităm la acoperirea vaccinală pentru gripă, rata scade la 6.2% din populaţie şi la 21% din vârstnici - comparativ cu recomandarea OMS de 75%. Soluţia pentru a micşora această diferenţă o reprezintă înţelegerea importanţei vaccinării pe tot parcursul vieţii şi accesul la ultimele standarde de protecţie împotriva bolilor infecţioase, pentru toate grupele de vârstă”, declară Pascal Robin, Country Chair Sanofi Romania şi Moldova şi General Manager al diviziei locale de vaccinuri.

,,În calitate de partener pentru sănătate, Sanofi Pasteur se alătură organizaţiilor globale, comunităţii medicale, instituţiilor şi organizaţiilor non-profit în efortul colectiv de a reaminti populaţiei despre beneficiile imunizării şi de a facilita accesul la soluţii de imunizare, investind constant în îmbunătăţirea şi extinderea portofoliului său de vaccinuri. Şi nu ne vom opri din aceste eforturi până când România nu va atinge ţintele recomandate de OMS”, a adăugat Pascal Robin.

8 din 10 copii la nivel global primesc vaccinurile esenţiale

Majoritatea copiilor la nivel global sunt imunizaţi la timp, aproximativ 8 din 10 primind vaccinuri esenţiale. Deşi aproximativ 116 milioane de copii îşi primesc anual vaccinurile, 20 milioane rămân neimunizaţi – aproximativ întreaga populaţie a unei ţări mijlocii, cum este România.

Vaccinurile pentru copii nu doar protejează împotriva bolilor infecţioase, ci contribuie şi la oprirea răspândirii infecţiei către familie şi prieteni. Datorită vaccinării de rutină pe scară largă, cazuri de boli grave precum difterie, tetanos şi rujeolă au fost reduse semnificativ în ultimele decenii.

Bolile infecţioase pentru care vaccinarea poate fi recomandată în România tuturor copiilor cu vârsta sub 2 ani pot include: difterie, hepatita A, hepatita B, gripă, rujeolă, oreion, tuse convulsivă (infecţie cu B pertussis), poliomielită, rubeolă, tetanos, infecţie cu rotavirus, varicelă, pneumonii, meningite pneumococice, tuberculoză.

Vaccinarea protejează tinerii de boli infecţioase

Adolescenţii sunt expuşi unui risc mare de a contracta şi de a transmite anumite boli infecţioase rare, dar imprevizibile, cu o evoluţie rapidă şi severă. Vaccinarea specifică împotriva acestor tipuri de boli, dar şi vaccinarea de rapel, pentru a menţine protecţia împotriva bolilor infecţioase comune, sunt cel mai eficient mod de a preveni astfel de situaţii.

Vaccinarea pe tot parcursul vieţii protejează atât viaţa celor imunizaţi cât şi a persoanelor dragi

,,Scopul vaccinării rămâne dezvoltarea unei protecţii faţă de îmbolnăvire. Protecţia devine eficientă dacă se aplică din primele zile de viaţă şi, mai ales, dacă se continuă pe parcursul întregii noastre vieţi. Iar când vorbim despre protecţie vaccinală, există câteva aspecte esenţiale: protecţia gravidei, care se realizează prin vaccinare în timpul sarcinii, protejând astfel copilul nou născut în primele luni de viaţă, până la momentul în care şi bebeluşul intră în schema proprie de vaccinare; protecţia copilului mic şi preşcolar 0-6 ani, conform schemei personalizate de vaccinare; protecţia adolescentului şi adultului, începând cu vârsta de 14 ani - revaccinăm pentru a ne proteja de boli precum tetanus, difterie, tuse convulsivă (infecţie cu B. pertussis) şi re-vaccinarea la 24, 34 şi 44 de ani, întrucât organismul uman are nevoie de o reamintire sau retrezire a sistemului imunitar propriu. Doar o atitudine responsabilă, adoptată pe tot parcursul vieţii, ne poate ajuta să supravieţuim sănătoşi, să eliminăm îmbolnăviri cu risc vital, să protejam ce avem mai de preţ: copiii noştri”, declară dr. Valeria Herdea, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

Vaccinarea începând cu vârsta adultă asigură protecţie pe tot parcursul vieţii împotriva bolilor grave ce pot afecta starea de sănătate şi pot conduce la imposibilitatea de a desfăşura activităţile profesionale, sociale sau de familie. Astfel, vaccinarea de rapel este recomandată în această etapă, inclusiv pentru tuse convulsivă (infecţie cu B. pertussis). Deşi complicaţiile la adulţi sunt relativ scăzute, un studiu recent din SUA a arătat că ~85% din sugarii cu infecţie cu B. pertussis au luat boala de la un membru al familiei. Acest lucru se aplică şi în cazul gripei, o boală foarte contagioasă, care poate duce la îmbolnăviri grave şi decese în rândul vârstnicilor şi al sugarilor.

Înaintarea în vârstă este asociată cu o prevalenţă ridicată a afecţiunilor cronice precum diabetul şi bolile cardiovasculare, care pot fi agravate de bolile infecţioase. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un risc crescut de a dezvolta complicaţii severe ale gripei, majoritatea deceselor din cauza gripei având loc în cadrul acestei grupe de vârstă.

Sursă imagine: great-ly.com