Boala este una neurologică, manifestată prin afectarea bilaterală şi simetrică a unui număr de rădăcini nervoase rahidiene şi a nervilor periferici corespondenţi. De asemenea, sindromul are la bază un proces de demielinizare – distrugerea tecii de mielină care înconjoară fibrele nervoase – şi care regresează cel mai adesea spontan.

Ultimele veşti din partea FDA atrag atenţia asupra riscului apărut după vaccinare de a dezvolta acest sindrom, cu alte cuvinte, un risc de a suferi o tulburare autoimună.

Vaccinul monodoză a fost găsit vinovat de apariţia unui efect secundar rar, dar grav, sindromul Guillain-Barré, care presupune atacul sistemului imunitar al nervilor.

S-au înregistrat 100 de cazuri la 12,8 milioane de doze de vaccin, administrate în SUA, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Majoritatea cazurilor au fost depistate la bărbaţi cu vârsta de 50 de ani şi peste, la aproximativ două săptămâni după vaccin.

Oficialii CDC aşteaptă din partea reprezentanţilor Johnson&Johnson că vaccinul este sigur şi că beneficiile depăşesc riscurile.

Despre ce risc este vorba