Vaccinul antiCOVID-19 Johnson&Johnson, asociat cu apariţia unei afecţiuni neurologice care atacă sistemul imunitar al nervilor

1 shutterstock 100688464 jpg jpeg

Administraţia americană a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) atrage atenţia că vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson împotriva SARS-CoV-2 poate creşte riscul de apariţie a sindromului Guillain-Barré.

Boala este una neurologică, manifestată prin afectarea bilaterală şi simetrică a unui număr de rădăcini nervoase rahidiene şi a nervilor periferici corespondenţi. De asemenea, sindromul are la bază un proces de demielinizare – distrugerea tecii de mielină care înconjoară fibrele nervoase – şi care regresează cel mai adesea spontan.

Ultimele veşti din partea FDA atrag atenţia asupra riscului apărut după vaccinare de a dezvolta acest sindrom, cu alte cuvinte, un risc de a suferi o tulburare autoimună.

Vaccinul monodoză a fost găsit vinovat de apariţia unui efect secundar rar, dar grav, sindromul Guillain-Barré, care presupune atacul sistemului imunitar al nervilor.

S-au înregistrat 100 de cazuri la 12,8 milioane de doze de vaccin, administrate în SUA, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Majoritatea cazurilor au fost depistate la bărbaţi cu vârsta de 50 de ani şi peste, la aproximativ două săptămâni după vaccin.

Oficialii CDC aşteaptă din partea reprezentanţilor Johnson&Johnson că vaccinul este sigur şi că beneficiile depăşesc riscurile.

Despre ce risc este vorba

Riscul de a dezvolta Guillain-Barré pare să fie de trei până la de cinci ori mai mare în rândul persoanelor care au primit vaccinul Johnson&Johnson, spre deosebire de cei care au ales alt tip de vaccin.

Potrivit CDC, de obicei, în SUA, se înregistrează 60 până la 120 de cazuri de Guillain-Barré pe săptămână şi, adesea, un caz de gripă sau de infecţie bacteriană. Mai mult, aproximativ 3.000 până la 6.000 de americani contractează sindromul anual. Trebuie să ştii că cei mai mulţi oameni sunt capabili să se refacă complet, însă unii rămân cu leziuni permanente ale nervilor.

@shutterstock



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg