Iată câteva trucuri care pot face din această cameră un spaţiu de relaxare perfect.

Confort termic

O atmosferă confortabilă din punct de vedere termic este una dintre condiţiile principale pentru a te putea relaxa. Nu doar căldura, ci şi umezeala din casă fac aerul neplăcut. Se pot ameliora aceste situaţii, în mai multe moduri, dar cu eficienţă diferită. Soluţia ideală o reprezintă aparatele de aer conditionat suspendat pentru că sunt cele care au capacitatea de a reduce, concomitent, şi umezeala excesivă din aer, şi temperatura. Aceste sisteme au şi funcţii suplimentare. Pot purifica aerul şi elimină mirosurile neplăcute, datorită filtrelor speciale pe care le au.

Un alt avantaj este posibilitatea de a regla temperatura din interior la valoarea dorită, cu un consum mic de energie electrică datorită sistemelor care reglează fluxul de aer în acord perfect cu temperatura din cameră şi cu cea setată de tine. Ceea ce contează, tocmai pentru a profita din plin de toate aceste beneficii, este să alegi un aparat care să aibă o capacitate de răcire proporţională cu volumul camerei. Nu trebuie uitat nici faptul că aerul condiţionat nu doar răceşte, ci şi încălzeşte aerul, în sezonul rece, cu aceeaşi eficienţă.

Detaliile de decor

Este foarte important cum alegi detaliile de decor pentru living, vara. Livingul va părea mai răcoros decât este în realitate, dacă vei folosi predominant culorile alb, albastru şi verde. Unul dintre secrete este acela de a alege doar materiale naturale: in, bumbac, iută şi cânepă. Foloseşte materiale imprimate cu flori şi dungi şi aerul din casă se va modifica prin minune.

Perdelele pot face minuni. Alege unele albe, fine, fără niciun fel de model, în texturi fluide care amintesc de briza mării. Vor filtra frumos lumina zilelor de vară şi îţi vor da sentimentul de proaspăt.

Foloseşte huse pentru canapea şi fotolii, schimbă covorul şi draperiile. Decorul pentru sezonul cald poate fi folosit în fiecare an, deci este o investiţie rentabilă. Ascunde păturile, pernele de decor şi lasă totul cât mai simplu şi mai ordonat. Dacă podelele sunt acoperite cu gresie, pur şi simplu renunţă la covoare, iar dacă ai parchet, încearcă un covor de iută, uni. Va da un aer mediteranean camerei. Pardoseala goală şi, eventual, renunţarea la covoare pe întreaga durată a sezonului cald te vor ajuta să te bucuri de răcoarea podelelor.

Poţi completa decorul de vară din living cu flori. Alege un buchet de lavandă sau alte flori albastre. Dau un aer proaspăt camerei, iar parfumul delicat finisează amenajarea. Foloseşte vase din sticlă transparentă, iar pe fundul lor pune pietricele albe. Sunt ideale şi plantele de interior cu frunze mari care vor da viaţă încăperii, şi induc ideea de vară şi prospeţime.

Lumina este un element esenţial în decor, deci nu trebuie omis. Pentru zilele foarte calde de vară alege becuri care produc o lumină neutră, foarte apropiată de lumina zilelor din timpul anotimpului cald. Este perfectă pentru serile lungi de vară.

Loc de distracţie

În funcţie de stilul de viaţă şi de nevoile familiei, spaţiul din camera de zi poate fi reorganizat, vara, pentru a oferi condiţii prielnice de relaxare, cu atât mai mult cu cât este confortabil din punct de vedere termic datorită aerului condiţionat. Un balansoar poate fi cea mai apreciată piesă de mobilier din living, dar şi locul perfect pentru a amenaja un colţ de lectură. Ai putea organiza un spaţiu pentru jocuri de societate, ori să adaptezi livingul pentru a fi o veritabilă sală de cinema.

Antrenează-ţi membrii familiei să renunţe la dispozitivele electronice în favoarea unui film bun sau a unui joc de societate. Aţi mai putea încerca un puzzle la care să contribuiţi toţi.

Camera de zi poate să fie şi locul perfect pentru a asculta un concert, indiferent de stilul muzical, în timp ce citeşti o carte sau participi la o partidă de şah.

Câteva sfaturi în plus

Pentru a face ca zilele de vară să fie cât mai plăcute acasă, ia în calcul şi aceste câteva idei simple, în plus.

  1. Găteşte mâncăruri lejere. Vara este perioada ideală pentru a mânca lejer, salate, brânzeturi uşoare, fructe şi multe legume crude.
  2. Foloseşte mai rar cuptorul şi alte surse de căldură (uscătorul de rufe, fierul de călcat, feonul).
  3. Nu uita de hidratare. Un confort termic plăcut poate duce la reducerea senzaţiei de sete, dar pentru o viaţă sănătoasă ai nevoie de un aport bun de lichide.
  4. Menţine ordinea în toată casa. Atunci când toate sunt la locul lor, atmosfera din casă este relaxantă şi confortabilă.

Micile adaptări din casă pot transforma livingul, dar nu numai, în locul perfect pentru a petrece, în zilele caniculare de vară, timp de calitate alături de cei dragi sau pentru a gusta momentele de solitudine relaxantă în compania unei cărţi, a filmelor sau a muzicii.

Sursa foto: Shutterstock.com