Vasile şi Ioan, primii sfinţi ai anului

1 48049 original jpg jpeg

În prima săptămână a lui ianuarie, în casele românilor Sărbătorile continuă. Pe 1 ianuarie, îl prăznuim pe Sfântul Vasile, iar pe 7 ianuarie – pe Sfântul Ioan.

Chiar din prima zi de ianuarie,credincioşii merg la slujbă şi se roagă pentru un an plin de împliniri. Se spune că acum rugăciunile sunt foarte puternice,atât pentru vindecarea rănilor sufleteşti,cât şi pentru trup. Se fac,de asemenea,şi praznice,în casele celor care-i au drept ocrotitori pe Sfântul Vasile şi pe Sfântul Ioan.Moliftele Sfântului Vasile,mari puteri vindecătoare

Cea mai mare putere de îndepărtare a duhurilor necurate,de alungare a blestemelor,cât şi de vindecare a unor boli stă în moliftele Sfântului Vasile. Tradiţia ortodoxă spune că este bine să fie rostite doar de către duhovnicii cu har,care duc o viaţă fără de păcat.

Potrivit rânduielilor bisericeşti,înainte de a merge la o astfel de slujbă,trebuie să te spovedeşti. Şi tot pentru ca aceste molifte să aibă într-adevăr o putere tămăduitoare,este foarte important să fie asociate cu credinţa în Dumnezeu,în Iisus Hristos şi în Maica Domnului.

Mulţi români îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare ca patron al casei,fiind cunoscut ca ocrotitor al familiei,dar mai ales al persoanelor aflate în clipe de ananghie şi al oamenilor nevoiaşi.

În tradiţia populară,el apare ca unul dintre sfinţii care au făcut unele dintre cele mai mari minuni,căci are puterea de a ne păzi de năluciri şi de duhuri rele. Se spune chiar că Mântuitorul poartă şi numele acestui sfânt,pentru că,la o săptămână după ce s-a născut în Bethleem,chiar în ziua de Sfântul Vasile,Iisus a fost botezat după legile vechi,primind şi numele sfântului.

Pentru a-l cinsti pe acest sfânt,creştinii ortodocşi au obiceiul de a porni cu „uratul” pe 1 ianuarie. De unde acest obicei? Se spune că Sfântul Vasile l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi din an. A primit cea dintâi zi,cea a Anului Nou.

Drept mulţumire,Sfântul Vasile a luat un clopoţel,l-a legat cu o crenguţă de busuioc,după care s-a urcat la Dumnezeu ca să-i ureze lucruri bune. Totodată,uratul este şi un mod de a-l cinsti pe Sfântul Vasile care,de-a lungul vieţii,a avut grijă să-i înveţe pe creştini să-şi iubească aproapele şi a săvârşit multe fapte de caritate:a întemeiat biserici,spitale,cât şi aziluri pentru săraci. Potrivit tradiţiei ortodoxe,Vasile cel Mare a avut o educaţie deosebită,în spirit creştin,fiind născut din părinţi cu mare credinţă în Dumnezeu.

Tot în prima săptămână din an,pe 7 ianuarie,creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan,care a trăit pentru a le arăta oamenilor calea spre credinţă. Este o mare sărbătoare creştină,zi în care se deschide cerul,iar rugăciunile sunt mai puternice. De aceea,este bine să mergi la biserică şi să te rogi pentru iertarea păcatelor.

Chiar Sfântul Ioan a îndemnat la rugăciune,prin predicile sale. Oamenii veneau la el pentru a-i cere sfatul. Sfântul le spunea să se pocăiască,apoi îi boteza,pentru iertarea tuturor păcatelor. Sfântul Ioan l-a botezat şi pe Mântuitor,în apele Iordanului.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în Cetatea Orini,din Galileea,iar părinţii săi,Zaharia şi Elisaveta,au fost rude cu Fecioara Maria. Elisaveta nu putea avea copii,ceea ce însemna o mare supărare atât pentru ea,cât şi pentru preotul Zaharia,soţul ei.

Tradiţia creştină spune că,pe când oficia o slujbă,lui Zaharia i s-a arătat Arhanghelul Gavril,care îi dă vestea cea mare:soţia sa va avea un copil,care va purta numele de Ioan şi care va fi sfânt. Şi exact aceasta a fost viaţa pe care a dus-o,atrăgând mânia soţiei regelui Irod,la cererea căreia a fost ucis.