Vatrushka este acea chiflă dospită, umplută cu brânză, foarte populară la ruşi. Umplutura este de obicei din brânză dulce, la care se adaugă nuci, stafide sau alte fructe uscate. 
 
Pentru aluat:
500 g făină
10 g drojdie proaspătă
300 ml lapte
½ linguriţă esenţă de vanilie
50 g unt
Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, 1 lingură zahăr
2 linguri smântână, coaja de la 1 lămâie, 1 praf de sare
1 ou, 100 g goji sau stafide hidratate, 1 plic zahăr vanilat
1 gălbenuş+1 lingură de lapte, pentru uns
 

Mod de preparare: chifle umplute cu brânză dulce

Dizolvă drojdia şi zahărul în laptele călduţ. Adaugă esenţa de vanilie şi amestecă. Toarnă laptele peste făină şi începe să frămânţi. Încorporează, treptat, untul topit şi răcit. După ce ai obţinut un aluat elastic, care nu se mai lipeşte de mâini, lasă-l la dospit 30 de minute. Între timp, prepară umplutura. Amestecă brânza cu smântâna, oul, coaja de lămâie, zahărul tos şi zahărul vanilat. Întinde aluatul dospit într-un baton mai lung, apoi taie bucăţi mici, pe care le faci gogoşele. Unge fundul unui pahar cu ulei şi apasă cu el peste bilele de aluat, ca să formezi nişte adâncituri. Aşază-le într-o tavă în care ai aşternut hârtie de copt, apoi pune în interior umplutura de brânză. Unge doar aluatul, pe margine, cu ou bătut şi lapte.

Sursa foto: Shutterstock, Arhiva personală: Cristina Velişco