Numai în ultimele săptămâni, s-au raportat numeroase victime şi acte de violenţă. Între timp, sute de mii de oameni şi-au părăsit casele. Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi spune că aproximativ 80% dintre cei care au recurs la acest gest, încă de la sfârşitul lunii mai, sunt femei şi copii.

După primele victorii, talbanii au dat ordin să se facă liste cu fetele şi femeile de măritat

De la retragerea forţelor americane şi NATO din Afganistan, în luna iulie, talibanii au preluat rapid controlul asupra unor părţi mari ale ţării. Preşedintele a fugit şi guvernul a căzut. Încurajaţi de succesul lor, de lipsa de rezistenţă a forţelor afgane şi de presiunea internaţională minimă, şi-au intensificat violenţa. Pentru femeile afgane, puterea lor în creştere este terifiantă.

La începutul lunii iulie, liderii talibani au emis un ordin către liderii religioşi locali pentru a le oferi o listă de fete cu vârsta peste 15 ani şi văduve sub 45 de ani pentru căsătoria cu luptătorii lor. Dacă aceste căsătorii forţate vor avea loc, femeile şi fetele vor fi duse în Waziristan, în Pakistan, pentru a fi reeducate şi convertite la ceea ce ei numesc „islamul autentic”.

Ordinul a provocat panică în rândul femeilor şi al familiilor lor care trăiesc în zonele controlate de atunci de talibani şi le-a forţat să fugă din ţară.

Ce înseamnă pentru femeile şi fetele din Afganistan întoarcerea talibanilor?