Hipertensiunea este cel mai mare risc

Poate fi prevenită sau tratată cu succes dacă este diagnosticată din timp şi este urmat întocmai tratamentul prescris de medic. Se consideră că ai tensiune dacă presiunea sistolică a sângelui depăşeşte 140 mmHg,sau dacă presiunea diastolică a sângelui este peste 90 mmHg. Hipertensiunea exercită un stres constant asupra vaselor de sânge,ceea ce poate provoca slăbirea sau înfundarea lor.  În timp duce la apariţia aterosclerozei şi slăbeşte structura arterelor,iar în combinaţie cu un nivel crescut al colesterolului se pot produce anevrisme.

Colesterolul,un pericol ce nu trebuie ignorat

Nivelurile crescute de lipide în sânge cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Colesterolul este o substanţă moale,de consistenţa cerii care se găseşte în sângele din vene şi artere. Corpul produce o parte din colesterol,în timp ce un aport considerabil provine şi din consumul de alimente bogate în grăsimi. Colesterolul este de două feluri:colesterol de densitate mică-LDL,sau de densitate mare-HDL. LDL-ul este cel de care trebuie să ai cea mai mare grijă pentru că el este responsabil de apariţia bolilor cardiovasculare.

Sedentarismul,o problemă a zilelor moderne

Mai mult de 60% din populaţia Terrei nu face suficientă mişcare. Apariţia mijloacelor de transport şi munca de birou predispun la declanşarea problemelor de sănătate şi în special al bolilor de inimă. Activitatea fizică creşte speranţa de viaţă deoarece previne acumularea de kilograme în plus şi reglează nivelul de insulină din organism. Mişcarea ţine sub control tensiunea sângelui,nivelul de glucoză sau cel de lipide din sânge. Studiile au arătat că 3 ore de sport în fiecare săptămână scad riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare cu 30%.

Diabetul îţi afectează întregul organism

Dacă ai diabet,ai de două ori mai multe şanse să suferi de boli cardiovasculare întrucât este foarte probabil să ajungi să suferi de hipertensiune,dar să te şi lupţi cu kilogramele în plus. Persoanele cu diabet se confruntă cu un risc de două ori mai mare să aibă fie un atac cerebral sau un infarct. În plus,diabetul slăbeşte arterele periferice şi provoacă complicaţii ale colesterolului.

Obezitatea,o afecţiune din ce în ce mai frecventă

În întreaga lume peste 400 de milioane de adulţi sunt supraponderali şi 17 milioane de copii se luptă cu kilogramele în plus. Însă grăsimeaexcesivă din corp provoacă diabet,hipertensiune şi ateroscleroză,ceea ce-ţi creşte riscul de a suferi de boli de inimă.


Citeşte şi:

Cum să-ţi protejezi inima

Semne care-ţi spun că ai inima bolnavă