VIDEO Harta misterioasă a Groenlandei. Ce se ascunde sub stratul gros de gheaţă?

1 expedition 5559244 1280 jpg jpeg

Cu o grosime de aproape 3 km pe alocuri, sub placa de gheaţă a Groenlandei există formaţiuni geologice misterioase care au fost ascunse vederii. Din păcate, gheţarii din Groenlanda se topesc cu repeziciune din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în emisfera nordică. Este posibil ca, în curând, aceste formaţiuni să devină vizibile.

Pe măsură ce oamenii continuă să-şi extindă cunoaşterea cu privire la ceea ce este capabilă tehnologia, o dezvoltă şi pe aceea a lumii în care trăim. Evoluţia cunoştinţelor umane prin avansarea tehnologiilor pe care le creăm vine în diverse forme, iar una dintre aceste forme este tehnologia radar. În 2013, s-a descoperit că, sub calota de gheaţă din Groenlanda, se află cel mai lung canion din lume, care are o lungime de circa 740 km, mai mult decât Marele Canion Yarlung Tsangpo din China, care are 498 km, cel mai lung canion vizibil din lume.

Prin utilizarea noilor tehnologii, au fost descoperite şi lanţuri muntoase vaste sub stratul gros de gheaţă. Datele obţinute cu ajutorul acestor tehnologii noi au dezvăluit harta topografică a lumii de sub gheţari. Aceasta conţine indicii despre evenimente trecute, impacturi meteorice, lacuri de diferite dimensiuni şi plante fosile perfect conservate.

Cel mai lung canion din lume

Stratul gros de gheaţă din Groenlanda ascunde cel mai lung canion din lume. Descoperit în anul 2013, canionul se întinde pe o suprafaţă de 740 de kilometri de la cel mai înalt punct din centrul Groenlandei până la gheţarul Petermann de pe coasta de nord-vest. Prin urmare, este mult mai lung decât Marele Canion Yarlung Tsangpo din China. În unele locuri, canionul are 800 m adâncime şi o lăţime de 10 km. Părţi ale lui pot direcţiona apa topită de sub stratul de gheaţă către mare, ceea ce indică faptul că s-a format înaintea stratului de gheaţă şi este posibil să fi fost locul pe unde trecea un râu.

Dovezi ale impactului meteorilor

Nu toată topografia de sub stratul de gheaţă este de origine pământească. Oamenii de ştiinţă au găsit cel puţin două cratere de meteori îngropate sub gheaţă. Ambele sunt în nord-vestul Groenlandei. Una se află sub gheţarul Hiawatha, în timp ce cealaltă este la 183 km distanţă de prima. Craterul Hiawatha se află sub 930 m de gheaţă, în timp ce al doilea crater este îngropat sub 2 km de gheaţă. Al doilea crater are o lăţime de 58 km, ceea ce îl face cel de-al 22-lea cel mai mare crater de impact găsit vreodată pe Terra. Primul este puţin mai mic, cu o distanţă de 31 km.

Citeşte şi: Pământul, în pericol! Ce înseamnă Codul Roşu pentru Umanitate şi cum putem opri declanşarea lui

Munţi invizibili

După zeci de ani de cartografiere a insulei, au fost dezvăluite sub calota de gheaţă lanţuri montane şi fiorduri. O hartă a Groenlandei din 2017 o arată fără gheaţă, cu o depresiune în centrul insulei şi cu un cerc de lanţuri muntoase de coastă. Harta a dezvăluit topografia care stă la baza gheţarilor care se topesc în Groenlanda, ceea ce îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să prezică şi timpul în care gheţarii se vor topi şi cât de repede vor face să apară aisberguri în ocean.

Un lac de 7.000 km pătraţi

Cu sute de mii sau milioane de ani în urmă, înainte ca Groenlanda să fie acoperită de gheaţă, găzduia un lac. Astăzi, lacul este o depresiune plină de sedimente. La un moment dat, a fost umplut cu apă adâncă de 76 m în unele locuri. Bazinul lacului are 7.100 km pătraţi şi a fost alimentat de cel puţin 18 cursuri diferite.

Citeşte şi despre mistere lumii polare aici!

Lacuri cu apă topită

Stratul de gheaţă al Groenlandei ascunde un peisaj de lacuri asemănătoare unor bijuterii pline cu apă topită, cristalină. Există cel puţin 60 de lacuri mici, iar cele mai multe sunt grupate în nordul şi estul Groenlandei. Dimensiunea lor variază de la 200 m până la 5,9 km. Apa topită din aceste lacuri poate curge de pe suprafaţa stratului de gheaţă sau se poate topi din cauza fricţiunilor din mişcarea gheţii sau a energiei geotermale de dedesubt.



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg