VIDEO. Harta sinuciderilor în România

simeon stalpnicul png

Tinerii români cu vârste între 15 şi 19 ani depăşesc cu mult media europeană în ceea ce priveşte suicidul, arată cea mai nouă statistică Eurostat.

România înregistra la capitolul sinucideri,în grupa de vârstă 15-19 ani,în 2010,o medie de 6,3 decese la 100.000 de locuitori,pentru ambele sexe,comparativ cu media europeană de 4,6. Rata suicidului masculin era de 9,2,comparativ cu 6,9,media UE,iar rata suicidului feminin – de 3,2,comparativ cu 2,2,media UE.

Ce îi aduce pe tinerii români la un astfel de comportament şi cum putem recunoaşte semnele la copiii noştri ne-au explicat,la Adevărul Live,Camelia Popa,psiholog clinician,cercetător la Departamentul de Psihologie al Academiei Române,şi dr. Adela Ciobanu,medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia“ Bucureşti şi cadru didactic la UMF „Carol Davila“.

Intră în dialog cu noi şi adresează-le întrebări celor două specialiste în modulul Adevărul Live sau în comentarii.

Cele mai importante declaraţii:

„Nu putem formula o reţetă fixă de motive. Există mai multe teorii. Noi ca psihologi insistăm asupra perosnalităţii premorbide. Aici se ajunge după ce tânărul contabilizează mai multe traume. Există studii care arată că însingurarea tinerilor apare odată cu portretizarea unui sine virtual,mult mai bun decât cel real. În viaţa de zi cu zi el poate înregistra eşecuri,există o discrepanţă între cele două imagini. De aici izbucneşte nefericirea“,începe Camelia Popa,psiholog clinician şi cercetător la Departamentul de Psihologie al Academiei Române.

„Stima de sine este,iarăşi,un factor important. Fluctuează foarte mult,în lumea virtuală eşti apreciat,dar în viaţa reală eşti admonestat. În viaţa reală nu poţi să ai numai like-uri. Tinerii sunt dezorientaţi,părintele este mulţumit când îl găseşte în cameră. În timpul ăsta,el bea băuturi cu mult zahăr,nu se mişcă,ajunge la obezitate,ceea ce îi coboară stima de sine,se intră într-un cerc vicios“,completează psihologul.

„În depresie există o legătură între scăderea nivelului de serotonină şi actul de suicid. Pentru noi ca medici psihiatri este important pentru că ne ajută în alegerea de antidepresive. Există depresii atipice. Anumite persoane,în anumite momente,dezvoltă creşterea apetitului alimentar,se ajunge la un efect narcotizant. E o falsă iluzie,se ajunge într-un cerc vicios. Important e să rezolvăm cauza care a dus la depresie“,spune şi dr. Adela Ciobanu,medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia“ Bucureşti şi cadru didactic la UMF „Carol Davila“.