VIDEO Testul simplu prin care poţi detecta la timp primele semne subtile de demenţă. Se poate face acasă

1 omr g0e5efc9c7 1280 jpg jpeg

Un test pe care îl poate face oricine în confortul locuinţei sale ar putea semnala, mai devreme decât testele de screening utilizate în prezent, primele simptome date de demenţa în stadiul incipient.

O amintire care se estompează odată cu vârsta ar trebui să te îngrijoreze, deşi pentru unii este doar o parte normală a îmbătrânirii. În cazul unor, poate fi un prim semn al unei probleme grave de sănătate, ca demenţa sau boala Alzheimer. Un studiu american a dus la conceperea unui test simplu pe care oricine îl poate face acasă pentrua depista primele semne subtile de demenţă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Ohio, SUA, au evaluat un test numit SAGE (examinare gerocognitivă autoadministrată) care se poate face doar cu un creion şi o foaie de hârtie. Peste 400 de pacienţi au fost monitorizaţi aproape nouă ani. S-a observat că pierderea memoriei legată de vârstă ar putea fi un semn al primelor stadii ale demenţei. „Am descoperit că testul este un instrument eficient de screening pentru a identifica persoanele care vor fi diagnosticate cu demenţă, chiar cu şase luni mai devreme decât cel mai folosit instrument de screening”, a explicat medicul Douglas Scharre, directorul diviziei de neurologie cognitivă de la Universitatea din Ohio.

Cel mai mare avantaj al testului

Oricine poate face testul singur, acasă sau în sala de aşteptare a medicului, fără a avea nevoie de supraveghere. Acestea este şi cel mai mare atu al testului. Noul studiu indică faptul că un scor mic indică semnele subtile ale dezvoltării demenţei. Ceea ce sugerează cercetătorii americani persoanelor interesate să facă testul este ca, dacă îl completează acasă, să se adreseze unui medic pentru evaluare, mai ales dacă scorul este mic. Dacă este normal, trebuie refăcut peste şase luni pentru a vedea dacă există vreo schimbare. Studiul a arătat că doar persoanele ale căror scoruri au scăzut au fost diagnosticate cu demenţă.

În viitor, demenţa ar putea fi detectată prin teste simple online

Există patru versiuni diferite ale testului, astfel încât să fie mai dificil să-ţi aminteşti răspunsurile de la examinarea anterioară. Pentru a vedea dacă testul ar putea face distincţia între pierderea normală de memorie legată de vârstă şi problemele de memorie legate de demenţă, echipa de cercetători a revizuit diagramele a 665 de pacienţi consecutivi care au venit la Clinica de tulburări de memorie din Ohio. Au inclus în analiza lor pacienţi care au avut cel puţin două vizite într-un interval de şase luni. Dintre cei 424 de persoane care se încadrează în criteriile de includere în studiu, 40 au suferit un declin cognitiv şi au simţit că amintirile lor se estompează. 94 au avut o deficienţă cognitivă uşoară care nu a evoluat spre demenţă, 70 au progresat spre demenţă, iar 220 s-au dovedit a avea demenţă la vizita iniţială.

„Cred că ideea de a încerca să identificăm declinul cognitiv personal în timp este excelentă”, a spus Sandra Weintraub, profesor de psihiatrie la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine. Ea consideră că, în viitor, demenţa va putea fi detectată prin teste cognitive online care pot fi trimise unui medic specialist pentru evaluare.

Testele cognitive, la fel de importante ca verificarea tensiunii arteriale sau glicemiei

Cercetătorii consideră că verificărilor cognitive ar trebui să li se dea o importanţă similară celei date verificării glicemiei sau tensiunii arteriale. Totuşi, rezultatele acestor teste nu ţin loc de diagnostic. Mulţi factori, în afară de modificările creierului, pot duce la un declin cognitiv. Persoanele în vârstă pot avea acest tip de declin din cauza insuficienţei renale care se poate trata. Vestea bună este că, dacă modificările nu sunt cauzate de schimbări reale la nivelul creierului, acestea sunt reversibile.