Sunt delicioase, aromate, au puţine calorii şi pot reprezenta gustarea perfectă pentru o zi încărcată. În plus, căpşunile au numeroase beneficii pentru sănătate. Iată de ce e bine să mănânci căpşuni. 

Le poţi consuma aşa cum sunt sau în nenumărate preparate şi prăjituri. Mai puţin cunoscut este însă vinul de căpşuni, o băutură apetisantă, aromată, perfectă pentru zilele călduroase de vară. 

Deşi la noi este puţin consumat, în Marea Britanie această băutură datează din 1745. Îl găseşti în comerţ, dar îl poţi face şi acasă, din câteva ingrediente. 

Cum prepari vinul de căpşuni

Ingrediente:

  • 1,8-2 l apă
  • 1 kg zahăr
  • căpşuni atât cât să rezulte circa 1l de suc (2-2,5 kg)

Mod de preparare:

Căpşunile se presează uşor într-o sită pentru spălat fructe (de preferinţă din material plastic) pusă deasupra unei oale în care să se scurgă sucul. Acesta se strecoară apoi printr-un tifon pus în două. Sucul rezultat se amestecă cu apă şi zahărul până ce această se dizolvă complet, apoi se toarnă într-un borcan de circa 5 l (pentru a nu fi complet plin).

Borcanul se leagă cu un tifon dublu şi se aşează într-un loc în care temperatura să nu fie prea mare (15-19 grade), până când procesul de fermentare s-a incheat (nu se mai observă fierbere în vas).

După aceea borcanul se pune cu multă precauţie, pentru a nu deranja drojdia depusă pe fund, pe o masă , pentru a se putea scoate vinul din el cu ajutorul unui furtun şi a-l turna în sticle. Sticlele se astupă etanş cu dopuri de pluta, se depozitează la rece cel puţin 2 luni, după care se poate consumă.

Vinul de căpşuni se administrează câte 50 ml de 3 ori pe zi înainte de mâncare.

 

Sursă: realitatea.net