Virozele în sarcină - ce ai voie şi ce nu ai voie să faci?

1 raceala sarcina jpg jpeg

Rău dacă e frig, rău şi dacă vremea este nefiresc de caldă pentru o lună de iarnă. Virusurile oricum îşi fac de cap, poate chiar mai abitir în aceste condiţii.

O viroză nu e mare lucru, până la urmă, însă pentru o femeie însărcinată ridică unele probleme. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne explică ce are şi ce nu are voie să facă o gravidă atunci când contractează o viroză.

Riscul ca o femeie însărcinată să răcească şi de mai multe ori într-un sezon este mai mare deoarece sistemul ei imunitar este afectat de sarcină. Este adică mai slăbit şi mai predispus „să prindă” virusurile din zbor. Uneori lucrurile sunt simple şi se pot rezolva cu uşurinţă, însă alteori poate fi necesar să solicite ajutorul medicului.

„Dacă o viroză se tratează cu ajutorul câtorva medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, în cazul femeilor însărcinate lucrurile stau diferit. În sensul că administrarea de medicamente este un subiect sensibil, existând posibilitatea ca ele să afecteze bebeluşul din burtică. De aceea şi sunt interzise”, spune dr. Vythoulkas.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, de tipul ibuprofen, cresc riscul de avort spontan dacă sunt administrate în prima jumătate a sarcinii, iar utilizarea acetaminofenului poate fi legată cu un risc crescut de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie la copil.

Având în vedere restricţiile în ceea ce priveşte administrarea de medicamente, este de preferat să se apeleze la metode naturale de combatere a simptomelor virozei.

Remedii naturale, lipsite de riscuri

Mulţi medici recomandă remedii naturale pentru tratarea simptomelor de răceală. Creşterea aportului de lichide la 8 - 10 pahare pe zi şi menţinerea unui nivel optim de hidratare este de ajutor. Este recomandat consumul de sucuri naturale şi smoothie-uri pentru aportul lor nutriţional mai ales dacă gravida se confruntă cu lipsa poftei de mâncare. Odihna este foarte importatntă şi ea, pentru că ajută organismul să se recupereze cât mai rapid. Dificultăţile de respiraţie fiind un simptom al virozei, este indicat ca gravida să adopte o poziţie cu capul uşor ridicat, care îi va fi de ajutor. Este recomandată şi folosirea umidificatorului în cameră, pentru că acesta ajută la curăţarea nasului încărcat şi favorizează tusea productivă.

„Pentru reducerea durerii şi congestiei se recomandă aplicarea de comprese calde pe frunte şi în zona sinusurilor”, mai sugerează dr. Andreas Vythoulkas.

O alimentaţie sănătoasă, activitatea fizică moderată şi spălarea regulată a mâinilor cu apă caldă şi săpun pot ajuta la prevenirea dezvoltării unei viroze. De asemenea, se mai recomandă evitarea contactului cu persoane bolnave şi circulaţia prin locuri publice aglomerate.

Referitor la practicarea mişcării (plimbări, exerciţii uşoare), aceasta – alături de administrarea de vitamina C - poate ajuta la stimularea sistemului imunitar şi prevenirea îmbolnăvirii. În ceea ce priveşte alimentaţia, concentrarea pe consumul de fructe şi legume proaspete va asigura organismului nutrienţii de care are nevoie în lupta cu virusurile.

Viroza şi gripa au simptome asemănătoare, cu diferenţa că ale gripei sunt mai severe şi însoţite şi de febră ridicată. Gripa poate fi considerată urgenţă medicală în cazul femeilor însărcinate. Din acest motiv se recomandă contactarea medicului, în vederea instituirii unui tratament controlat.

Sursă imagine:totally-pregnant.co.uk/ 



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg