Volbura, laxativ natural la îndemână

1 82838 original jpg jpeg

Revista nr. 31//O găseşti uşor, în zonele de câmpie şi deal – pe terenuri agricole, prin pârloage şi pe marginea drumurilor – din vară până toamna târziu. Are florile albe sau uşor roz, sub formă de pâlnie şi fără miros. În copilărie, tratam cu frunze de volbură rănile minore şi juliturile, după o zi de zbenguială.

Tratează problemele bilei

Volbura este folosită în detoxificare, susţine secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul. Decoctul din plantă ajută la eliminarea unor simptome precum stări de greaţă, balonare sau durere în partea dreaptă a abdomenului. Mărunţeşte 10 linguri de plantă uscată şi fierbe-le 30 de minute într-un litru de apă, la foc mic. Filtrează şi lasă să se răcească. Bea câte o cană de decoct pe zi, cu înghiţituri mici, în special după o masă principală.

Grăbeşte vindecarea rănilor

Frunzele verzi de volbură au efect astringent, fiind recomandate pentru grăbirea vindecării rănilor superficiale. În cazul rănilor purulente sau a arsurilor uşoare, ai nevoie de o infuzie obţinută din 20 g frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat 15 minute. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Calmează tusea

Infuzia de volbură este un remediu eficient pentru tratarea tusei seci, deoarece are efecte calmante şi expectorante. De asemenea, tulpina plantei grăbeşte vindecare răcelilor. Fierbe 4-5 tulpini de plantă în 500 ml de apă, aproximativ 5 minute şi toarnă în apa din cadă. Pentru a prepara ceaiul, toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de plantă uscată şi mărunţită. Lasă la infuzat aproximativ 10-15 minute. Strecoară lichidul şi bea 2 căni pe zi, îndulcite cu miere.

Bună în constipaţie

Datorită efectului său laxativ, ceaiul de volbură tratează constipaţia şi îmbunătăţeşte digestia. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită şi lasă vasul acoperit 10 minute. Strecoară şi bea ceaiul dimineaţa şi seara, înainte de masă, 2 săptămâni la rând. În caz de constipaţie cronică, se pot adăuga în ceai şi 2 linguriţe de miere.

Bine de ştiut!

În combinaţie cu zeama de cartofi, infuzia de volbură este un remediu eficient împotriva ulcerului stomacal.