Vrei un balcon mai vesel? Ia-ţi petunii!

1 81782 original jpg jpeg

Dacă vrei un balcon colorat sau o grădină veselă, petunia e răspunsul. De ce? Pentru că e rezistentă, creşte repede şi are nişte flori de dai săru’mâna la copii pe stradă!

E foarte important să ţii cont de ce anume varietate de petunie îţi iei. Gândeşte-te bine înainte dacă poţi să-i oferi condiţiile de care are nevoie ca să-ţi bucure privirea. Deşi îi place soarele, prea multă căldură nu îi face bine. Îi place apa, dar nu o uda exagerat de mult. Unele specii de petunii se pretează mai mult la ghivecele agăţătoare, în timp ce altele stau mai bine direct în pământ sau în jardiniere.

Grandiflora sunt bune pentru ghivecele agăţătoare

Dintre petunii, ele sunt cu florile cele mai mari - şi se numără printre cele mai vechi varietăţi. Cresc viguros şi repede. Le place solul nisipos şi bine drenat. Ghiveciul să fie plasat într-o zonă însorită! E important ca substratul să fie mereu umed. Dacă ţii petunia la umbră, o să facă flori puţine şi multe frunze. Dacă ţii planta în plin soare, se usucă. Un semn care ar trebui să-ţi dea de gândit e că nu mai face flori. Florile ofilite se vor îndepărta, pentru ca astfel să crească alţi boboci. La fel trebuie procedat şi cu frunzele şi lăstarii inutili.

Multiflora sau spectacolul din grădină

Sunt cele mai rezistente dintre flori şi, totodată, cele mai spectaculoase. Sunt mai rezistente la vânt decât celelalte specii. Le stă bine în ghivece agăţătoare. Le place solul fertil, bine drenat. Se păstrează la soare şi la semiumbră (să nu stea în umbră totală, dar nici pe caniculă!). Planta creşte repede, în 10-12 săptămâni de la însămânţare înfloreşte deja. Îţi încântă ochiul cu o varietate de culori.

Milliflora vrea în jardiniere

Neapărat în jardienere să le plantezi. Au o înălţime mică şi fac multe-multe flori. Au o constituţie foarte compactă. Planta e minunată, pentru că face flori în culori vii: mov, alb, roşu, roz. Un balcon vesel e, cu siguranţă, un balcon cu Milliflora. Nu e foarte pretenţioasă, înfloreşte din primăvară până-n toamnă. Ai grijă s-o uzi chiar şi de două ori pe zi, mai ales în zilele foarte călduroase. Dacă o vezi aplecată, leşinată peste marginea ghiveciului, dă-i repede apă – te imploră ca un însetat în deşert!

Groundflora vrea direct în pământ

E potrivită pentru grădini, pentru că se plantează direct în pământ. Şi ea are flori multicolore. O poţi planta lângă alte floricele colorate, dacă vrei şi mai multă veselie. Pune-o de preferat la umbra unor plante mai mari, astfel încât să primească soare doar o parte din zi şi să fie protejată de prea multă ploaie sau de vânt.

Pomeranianul, mic şi încăpăţânat

Acest căţel mic, simpatic, lăţos şi agitat este o varietate pitică a spitzului nordic. I se mai spune „pom“ sau „pompom“. Trebuie spus că regina Victoria a Angliei a avut un pomeranian, la fel şi marele compozitor Mozart. Căţelul are urechi drepte, bot drept şi ascuţit, iar culoarea blănii ia de la nuanţe la bej la alb curat. E un câine amuzant, foarte jucăuş, dar şi încăpăţânat. De aceea, e greu de dresat. Trebuie să ai grijă la ce-i dai să mănânce, pentru că poate să dezvolte foarte uşor probleme de sănătate. Poate avea, de asemenea, probleme cu articulaţiile şi ligamentele. Alimentaţia corectă îl ţine departe de diabet şi de obezitate. Are un sistem digestiv sensibil. Mănâncă cu plăcere organe (ficat, rinichi), carne (peşte sau piept de pui), legume (cartofi, morcovi, spanac, dovlecel), orez, chiar şi paste. Trebuie să facă multă mişcare, mai ales la maturitate. Ai grijă la alternanţa mâncare umedă – mâncare uscată. Excesele îi fac rău.

Adoptă şi tu!

Vlăduţ e un motan de 1 an şi jumătate. A fost găsit pe stradă mai mult mort decât viu. E amuzant, tandru, educat la litieră şi obişnuit cu viaţa de apartament. Se dă spre adopţie cu contract, doar în Bucureşti - şi nu la curte! Tel: 0744.440.604