Zilele mai calde pot aduce ameliorare în psoriazis. Sfaturi pentru bolnavi

1 psoriazis jpg jpeg

Şi în prima parte a toamnei pacienţii cu psoriazis pot observa o ameliorare a bolii, expunerea moderată la soare fiind chiar indicată în cazul lor. Totuşi, pentru a evita eventualele probleme care pot să apară, este bine să se ţină cont de sfaturile medicului dermatolog.

În jur de 2% din populaţia mondială suferă de psoriazis, afecţiune cronică autoimună depistată mai ales în intervelul de vârstă 15 - 30 de ani. Boala apare pe fond genetic, fiind influenţată şi de diverşi factori de mediu, printre care stresul, anumite infecţii, traumatismele şi unele medicamente.   

Cum se manifestă şi în ce constă tratamentul

Printre simptomele afecţiunii se numără porţiunile de piele solzoasă, roşiatică şi cu scuame albe, apărute la nivelul scalpului, coatelor, mâinilor, modificarea culorii unghiilor în galben-portocaliu şi umflarea articulaţiilor, în caz de artrită psoriazică. Boala este diagnosticată, de cele mai multe ori, pe baza examenului clinic. Când suprafaţa pielii cu leziuni este mai mică de 5% din corp, se recomandă tratamentele locale (dermatocorticoizi, retinoizi topici etc.). Pentru plăcile de psoriazis groase se are în vedere subţierea lor pentru a se obţine uşurarea pătrunderii în piele a medicaţiei topice sau a ultravioletelor, iar pentru acest lucru se folosesc diverse terapii precum cele cu acid salicilic. Dacă suprafaţa afectată este mai mare de 5-10%, se recomandă medicaţie orală sau fototerapie. O opţiune sunt şi tratamentele biologice.

Razele soarelui pot avea efect benefic

Expunerea moderată la soare în cazul pacienţilor cu psoriazis poate avea efecte pozitive. Razele UV acţionează asupra cauzei bolii, respectiv creşterea rapidă şi exagerată a celulelor pielii. De altfel, în sezonul rece, când bolnavii de psoriazis nu beneficiază de efectele benefice ale ultravioletelor naturale, fototerapia este o opţiune de tratament.

Sfaturi de urmat

  • Este indicat să consulţi medicul curant, pentru a-ţi recomanda ce este bine să faci şi ce să eviţi pentru a controla boala în lunile de vară.
  • Unele tratamente pe care le urmezi pot sensibiliza pielea la soare, de aceea, citeşte prospectul acestora! De asemenea, boala poate fi agravată de unele medicamente precum betablocantele şi unele antiinflamatoare.
  • Expunerea la soare trebuie să se facă treptat; în caz contrar, arsurile solare pot agrava simptomele. Pentru prevenirea arsurilor, trebuie folosite creme cu factor de protecţie solară (SPF).
  • Evită să te expui în intervalul 12:00 – 16:00, când razele soarelui sunt mai puternice.
  • Urmează tratamentul aşa cum ţi-a recomandat medicul; nu îl opri din proprie iniţiativă!
  • Înotul în mare este permis şi chiar este benefic.
  • Frecventarea piscinelor nu este contraindicată. Totuşi, pentru că porţiunile de piele afectate sunt mai sensibile şi se usucă mai uşor, este bine să se aplice local emolienţi.
  • Nu lăsa pielea udă după ce ieşi din apă. Şterge-o prin mişcări de tapotare, nu prin frecare.
  • Hidratarea pielii este foarte importantă vara. Întreabă medicul ce produse trebuie să foloseşti.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mihaela Leventer

medic primar dermatolog, Dr. Leventer Centre, Bucureşti

Pacienţii cu psoriazis beneficiază din plin de expunerea la ultraviolete. Lumina  are efect imunosupresor şi ajută la reducerea petelor de psoriazis; pacienţilor le merge mult mai bine. În sezonul de vară, pacienţii cu psoriazis ar trebui să stea la plajă folosind creme de fotoprotecţie cu factor mic, de exemplu cu SPF 15, care permit bronzarea, dar evită arsura. După plajă şi duş se recomandă folosirea cremelor emoliente dermocosmetice.

Tratamentul pacientului cu psoriazis se poate face cu creme decapante, keratolitice, menite să îndepărteze cojile şi apoi cu creme medicale care ameliorează aspectul bolii. Unii pacienţi au tratamente pe cale orală cu medicamente imunomodulante sau cu medicamente biologice. Toate aceste tratamente pot fi urmate indiferent de sezon. Nu au restricţionări legate de expunerea la lumină. Se recomandă, în plus, îmbăierea în ape sărate cum sunt cele de la Slănic Prahova, Amara sau Ocna Sibiului.