Dieta ketogenică ar putea fi viitorul în materie de slăbit

24 noiembrie 2017   Carieră

Ai zice că o dietă foarte bogată în grăsimi nu te-ar ajuta să slăbeşti, dar cercetări serioase şi recente ar putea să-ţi schimbe această perspectivă. Vorbim de ceea ce se numeşte dieta ketogenică, dietă despre care oamenii de ştiinţă spun că ar fi bună chiar şi la prevenţia unor boli de genul diabetului sau cancerului.

Dieta ketogenică (keto, cum îi spun amicii) se foloseşte de grăsimea ta pe post de combustibil, în loc de carbohidraţi sau proteină. În termeni foarte simpli, dieta keto constă în 75 la sută grăsime, 20 la sută proteină şi foaaaaarte puţini carbohidraţi, vreo 5 procente. Această proporţie intenţionează să-ţi pună corpul într-o stare de ketoză, care opreşte eliberarea de insulină şi, prin urmare, a nivelului de zahăr din sânge. Beneficiile ketozei pentru sănătatea ta sunt îmbunătăţirea unor markeri riologici, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale şi descreşte apetitul pentru mâncare, datorită consumului de grăsimi. Ai putea crede că seamănă mult cu dieta Atkins dar nu e. Principala diferenţă este conţinutul de proteină din dietă. Atkins tinde să pună foarte mult accentul pe proteină, în timp ce dieta ketogenică e moderată. Nu e un plan foarte uşor de urmărit, dar teoria ketozei ca potenţială metodă de prevenire a bolilor câştigă atenţie din partea oncologilor. Dr Patrick Hwu, unul dintre specialiştii în cancer cei mai apreciaţi, a studiat această dietă de patru ani. Preferă să-i spună „dieta de ardere a grăsimilor“. Deşi mai e nevoie de multă cercetare ca să se demonstreze că rezultatele sunt, într-adevăr, cele bune, dr. Hwu, crede c-o să vadă îmbunătăţiri în sănătatea oamenilor.

De ce funcţionează keto

Preferata corpului pentru combustibil este glucoza, înmagazinată în corp sub formă de glicogen. De câte ori mănânci carbohidraţi, fie că e linte sau altceva, aceştia se transformă în glucoză. Sau zahăr. Din cauză că organsimului tău nu-i place foarte mult cu mult zahăr în sânge, un hormon pe nume insulină e secretat de pancreas care permite zahărului să intre în celule.

Apologeţii dietei ketogenice spun că problema unei diete scăzute în carbohidraţi este că aceasta induce foarte multă insulină şi corpul arde, atunci, zahăr, în loc de carbohidraţi şi grăsimi. În contrast, într-o dietă cu carbohidraţi puţini, corpul tău învaţă să ardă grăsime. Când se întâmplă asta, acizi cunoscuţi sub denumirea de ketone sunt eliberaţi din grăsime în corp, în timp ce nivelul de insulină coboară. Ketoza poate să apară după doar câteva zile de dietă scăzută în carbohidraţi.

Ce include dieta ketogenică

Nuci (în special de macadamia, pecan şi braziliene)

Seminţe

Avocado

Ulei de măsline şi de cocos,

Legume fără amidon

Ouă

Mai multe